Ritkafajta birkákkal bővíti juhállományát a marinci gazda

0
136

Pap József juhtenyésztő a Vukovár-Szerém megyei Marinci településen él. Jelenleg mintegy száz jószágból álló nyája van, megyei támogatással hamarosan a Suffolk juhfajtával bővíti állományát.

Horvátország legkeletibb régiójában is nagy gondot okoz az elvándorlás, a települések eléggé elnéptelenednek, ennek ellenére még mindig jelentős szerepet tölt be a juhtenyésztés. A gazdaságok a 10-15 juhból álló hobbinyájaktól kezdve a több száz jószágos állományokig terjednek, a vidék legnagyobb juhtenyésztője mintegy ezer birkával rendelkezik. Pap József juhgazdasága mérete szerint valahol középen helyezkedik el, jelenleg 100 birkája van.

Kutyatenyésztő, birkatartó és vadász

Hat-hét évvel ezelőtt vásárolta első 10-15 birkáját, majd fokozatosan bővítette nyáját.

- Reklám -

Ma ő áll a Vukovár-Szerém megyei Juh- és Kecsketenyésztők Szervezetének élén.

Karrierjét a Romanov birkafajtával kezdte, ezek ugyanis igen jól viselik a zárt tartást, ami számára a legmegfelelőbb. Juhokat másodállásban tart, így nincs ideje a jószágok legeltetésére.

Főállásban, a családi hagyományt követve, kutyatenyésztéssel foglalkozik, német vadászterriert és drótszőrű magyar vizslát tenyészt. Ezenkívül, akárcsak édesapja és nagybátyja, vadászként is tevékenykedik, vagyis élete valamennyi területe az állatokhoz kötődik.

Suffolk juhfajtákkal bővíti nyáját

Egy jó lehetőségnek köszönhetően hamarosan bővítheti birkaállományát. Szerződést kötött Vukovár-Szerém megyével, melynek köszönhetően 50 ezer kúna értékben vásárolhat Suffolk fajta juhokat. 

– Egy olyan birkafajtáról van szó, ami Horvátországban ritkaságszámba megy. Kifejezetten a húsa miatt tenyésztik, de beszerzésükkel feljavíthatom a meglévő nyáj génállományát is – állítja Pap József.

A jószágokat a húsa miatt tartja, a gyapjú felhalmozódása viszont – mint mondja – az összes birkatenyésztőnek nagy gondot okoz, nincs rá kereslet.

A marinci juhtenyésztő elmondta, jelenleg a birkatartók számára is a koronajárvány okozza a legnagyobb gondot, mert emiatt már hónapok óta nincs esküvő, eljegyzés és más, tömegesebb rendezvény, amelyeken a birkahúsból készült ételek is a menü részét képeznék.

Bíznak benne, hogy ez a helyzet mielőbb véget ér, és újra tarthatnak összejöveteleket, s ezzel együtt ismét megnövekedhet a birkahús iránti kereslet, melynek kilónkénti ára egyébként változatlan maradt, évszaktól függően 20-24 kúna között mozog.

A juhtenyésztés – állítja a marinci gazda – egyébként nem túl megterhelő feladat, ő is egyedül dolgozik, nincs alkalmazottja. Viszont – akárcsak az állattenyésztés valamennyi ágazata – olyan tevékenység, amely „szolgát kíván“, nincs szabad hétvége, mindennap és minden napszakban jelen kell lennie a gazdának.

Sikeresen pályázott a magyar kormány gazdaságfejlesztési támogatására

Pap József is sikeresen pályázott az Economica Hungaricán keresztül a magyar kormány gazdaságfejlesztési programjára, a támogatásból mezőgazdasági gépet vásárolt. Lapunknak elmondta, rajta kívül több gazda is sikeresen pályázott környezetében, saját és közössége nevében is ezúton is háláját fejezi ki az Economica Hungaricának, a HMDK-nak és a magyar kormánynak, hogy szórványközösségükről sem feledkeztek meg.

Erős a magyarságtudata

József magyar családból származik, gyerekként részt vett az iskolai magyar anyanyelvápoló órákon, a nagyszülőktől is sokat tanult, de haláluk után már nem volt kivel gyakorolnia, így jelentős nyelvvesztés történt családjukban, a magyarságtudat viszont megmaradt. Továbbra is fontos számára magyarsága, a Nuštari járás magyar kisebbségi önkormányzatának elnökeként támogatja a marinci általános iskolában fakultatív magyarórákra járó gyerekeket is.