Rendkívüli HMDK-közgyűlés Pélmonostoron

422
07-hmdk--1

A Patria Hotelben került sor vasárnap a Horvátországi Magyarok Demokratikus Közössége országos szervezetének rendkívüli közgyűlésére, amelyet elsősorban az alapszabály-módosítás céljából hívtak össze. Beszámolók hangzottak el az elmúlt időszak jelentősebb eseményeiről, és meghatározták a jövővel kapcsolatos feladatokat is.

A HMDK továbbra is a horvátországi magyarságért, a magyar érdekekért dolgozik, mert a szervezetnek minden magyar számít

A Horvátországi Magyarok Demokratikus Közössége közgyűlésén nyolc megyéből 48 tagszervezet küldöttei vettek részt. Az egybegyűlteket először a szervezet elnöke, Jakab Sándor köszöntötte, majd a közgyűlés a javasolt és elfogadott napirend szerint folytatódott. Miután megválasztották a levezető elnökségét és a bizottságokat, a beszámolók következtek.

 

07-hmdk--4

 

A HMDK sokrétű és rendkívül jelentős tevékenységéről Jankovics Róbert, a HMDK ügyvezető elnöke számolt be. Szólt többek között a legjelentősebb beruházásokról, amelyek nagy részét anyaországi támogatásokból valósították/valósítanak meg. A HMDK-egyesületek székhelyeinek felújítása mellett külön kiemelte a dályhegyi kultúrotthon építését, a vukovári magyar központot és a várdaróci tájházat. Hangsúlyozta, hogy a HMDK tevékenységét, politikájának helyességét bizonyítja az is, hogy folyamatosan bővül a tagsága, és hogy újabb egyesületek csatlakoznak. De ennek köszönheti az anyaországgal való kiváló kapcsolatát is a horvátországi magyar érdekekért, értékekért dolgozó szervezet.
Ehhez a munkához gratulált köszöntőjében a közgyűlés vendége, De Blasio Antonio eszéki magyar főkonzul is, aki az eszéki külképviselet HMDK-val való jó együttműködését ecsetelte.
Pirityiné Szabó Judit, a Miniszterelnökség Nemzetpolitikai Államtitkárságnak főosztályvezetője, aki Potápi Árpád János nemzetpolitikai államtitkár nevében is köszöntötte a megjelenteket, kifejtette, hogy a HMDK-t a magyar értékek mellett való kiállása tette méltóvá ahhoz, hogy a magyar kormány partnere legyen. Mint mondta, ugyanezt a vonalat kell a jövőben is képviselni. Majd végül sok sikert és kitartást kívánt a közelgő parlamenti választásokhoz.
A közgyűlés vendégeként felszólalt Balázs Piri Zoltán, Jankovics Róbert képviselőjelölt helyettese is, aki elmondta, sokat jelent számukra, hogy a HMDK nyitott azok felé, akik nem a HMDK tagjai, és a zágrábi magyarok közösségében találta meg a helyettest – erre, mint mondta, még nem volt példa, és ez mindenképpen jelzés értékű.
A horvátországi magyarság összefogása érdekében kifejtett erőfeszítéseket Jankovics Róbert, a HMDK parlamenti képviselőjelöltje is megköszönte a zágrábi magyaroknak, és hozzátette, bízik benne, hogy a közelgő parlamenti választási győzelem ezt majd még jobban felerősíti.
Majd így folytatta: „Azzal, hogy ilyen számban eljöttek, azzal, hogy kitartottak és kitartanak mellettünk, elveink és érveink mellett, megerősítenek bennünket abban a meggyőződésünkben, hogy van értelme annak, amit csinálunk.”
A magyarországi változásokra utalva hozzátette, hogy „a horvátországi magyarságnak is szüksége van a megújulásra és arra, hogy azok, akik éveken át rossz irányba vezették magyar közösségünk egy részét, félreálljanak. Mivel ők maguktól nem állnak félre, majd mi félreállítjuk őket. Nem forradalmakkal, mert azok felett már eljárt az idő, hanem bekarikázással: a mi forradalmunk a szavazófülkékben fog bekövetkezni néhány hét múlva.”

 

P9279577-copy

 

Lapunknak nyilatkozva még elmondta, kemény és küzdelmes, a magyarság megmaradása érdekében kifejtett munka van a HMDK mögött, számos magyar ember lelkes, önzetlen és önfeláldozó munkájáról beszélhetünk. Nekik is köszönhető, hogy a szervezet olyan eredményeket ért el az elmúlt 22 évben, amelyekre jóval nagyobb lélekszámú közösségek is büszkék lehetnének. Azok, akik kitartottak, kitartanak a HMDK mellett, büszkék lehetnek arra, hogy ez az egység, társadalmi szerveződés a mai napig eredményeket tesz le az az asztalra. – A HMDK továbbra is a horvátországi magyarság érdekében, a magyar érdekekért dolgozik, mert nekünk minden magyar számít! – mondta Jankovics Róbert.

 

{fcomments}