Rendezvények a Bellyei járás napja alkalmából

0
167
07-VZ_Bilje

Bellye – A hét végén ünnepelték a Bellyei járás napját. A háromnapos rendezvénysorozat részeként kultúrműsorra is sor került, amelyre többek között meghívták a várdaróci és a kopácsi tánccsoportokat is, ám ezek mégsem vettek részt a rendezvényen, mivel az elmúlt hónapokban nem kapták meg a nekik járó támogatást.


A menekültségben töltött hat év után 1997-ben hazatérhettek otthonaikba a családok, a hazatérés óta minden évben, méghozzá július 17-én sor kerül a Bellyei járás napjának a megünneplésére. Az elmúlt években háromnaposra bővült a rendezvény. A vasárnapi program misével kezdődött, majd megkoszorúzták a katolikus temetőben lévő keresztet. Ezen a napon alakult meg a járási tűzoltó közösség is, majd este hétkor kultúrműsorra került sor, amelyre meghívást kaptak a járás területén működő táncegyüttesek is. A laskói Petőfi Sándor Magyar Kultúregyesületet nem hívták meg, a kopácsi Arany János Kultúregyesület és a Várdaróc Magyar Kultúregyesület vezetői pedig úgy döntöttek, nem vesznek részt a rendezvényen, mivel az elmúlt hónapokban hiába nyújtottak be kérvényt, támogatást nem kaptak.

– Úgy döntöttünk, hogy amíg ilyen elutasítóan viszonyul hozzánk a járás, nem veszünk részt az általa szervezett rendezvényeken – mondta Micheli Zsolt, a Várdaróc Magyar Kultúregyesület elnöke. Hozzátette, hogy az egyesületek mellett a két helyi választmány (Kopács és Várdaróc) sem kapott már több hónapja támogatást, így még nagyszabású farsangi rendezvényük, a kakasütés költségeinek egy részét sem térítették meg, miközben a bellyei egyesületek és a laskói Deák Ferenc Egyesület rendre megkapta a nekik járó összegeket.