Rekordszámú szavazatot kapott a HMDK jelöltje

A horvátországi magyarságot a következő négy évben is Jankovics Róbert képviseli a száborban

0
238

A július 5-ei választáson rekordszámú szavazatot kapott a HMDK jelöltje, Jankovics Róbert, akinek az elmúlt évek munkájával, kiváló teljesítményével sikerült elérnie, hogy először indulhatott egyetlen jelölt a magyar kisebbségnek garantált egy képviselői helyért, ilyenre a horvátországi magyarság eddigi történetében még nem volt példa. Összesen 2807 szavazatot kapott.

Idén a Horvátországi Magyarok Demokratikus Közösségének (HMDK) a jelöltjei rekordszámú aláírást gyűjtöttek össze, korábban még megközelítőleg sem sikerült összeszednie senkinek ennyit – 3617 magyar írt alá a Jankovics-Matijević „páros” indulását támogatva mindössze 6 (hat) nap alatt. Ez a rendkívüli mértékű támogatás július 5-én, a választások napján is folytatódott, Jankovics Róbert a négy évvel ezelőtti csúcsnak számító szavazatszámnál most még több voksot kapott. 2807 szavazatot az eddigi 10 parlamenti választás alkalmával még soha senkinek nem sikerült begyűjtenie.

A HMDK az utóbbi hetekben mindent megtett azért, hogy mobilizálja a magyar közösséget, és hogy képviselője a nagyszámú magyar szavazattal egy erős legitimitásra tegyen szert.

Két járásban is a HMDK lett a legnagyobb politikai erő

Két járásban, a Hercegszőlősiben és a Bellyeiben is minden horvát politikai pártot maga mögé utasított a HMDK.

A magyarok szavaztak a legtöbben, Jankovics Róbert megköszönte a választók bizalmát

Jankovics Róbert parlamenti pozíciójának a legitimitását növeli az is, hogy csakúgy, mint az előző, 2016-os választáson, a nemzeti kisebbségek számarányát tekintve a magyarok szavaztak a legtöbben.

– Egy újabb sikertörténete ez a választás a HMDK-nak. Hálás köszönet mindannyiuknak, tisztelt nemzettársaim, akik szavazatukat és bizalmukat nekünk adták. A HMDK, Matijević Olivér és jómagam vasárnap egy óriási felhatalmazást kaptunk arra, hogy tovább dolgozhassunk a közösségünkért. Külön köszönjük azoknak, akik karanténban és koronavírus-fertőzötten is fontosnak tartották, hogy leadják ránk a voksukat. Ezt a mérhetetlen bizalmat igyekszünk a jövőben is meghálálni, és minden tudásunkkal a horvátországi magyarság még szebb, még jobb jövőjéért dolgozni – nyilatkozta Jankovics Róbert.