Pünkösdi festőtábor Pélmonostoron

184

Hét amatőr festőművész vett részt a pélmonostori HMDK-egyesület képzőművészeti szakkörének szervezésében tartott pünkösdi festőtáborban.

A pélmonostori HMDK-egyesület szerteágazó tevékenységet folytat. Keretei között képzőművészeti szakkör is működik, amely korábban rendszeresen szervezett amatőr festészeti alkotótáborokat. Amikor az egyesület új székházba költözött, a szekció ideiglenesen szünetelt, majd két évvel ezelőtt újraalakultak Horvát Adriánnal az élen, aki a hagyományt követve szervezte meg a pünkösdi alkotótábort, amelyet a járványhelyzet miatt csak kisebb körben hirdethettek meg.

Fotó: BaranjaMedia.hr

– Ami a témaválasztást illeti, nem volt semmilyen kötöttség. Az egésznek az a lényege, hogy a környező települések művészei összejöjjenek, tapasztalatokat cseréljenek és értékes alkotásokat hozzanak létre, amelyek aztán székhelyünk falait díszítik – mondta Horvát Adrián, hozzáfűzve, bízik abban, hogy legközelebb már jóval több alkotót tudnak hívni.

Kiállították az elmúlt három év festőtáborainak az anyagát is, a tárlat június végéig tekinthető meg, előzetes bejelentkezés után.

A szakkör tagjai a járványhelyzet ideje alatt is tevékenykedtek, és munkájukat többek között bemutatták Daruváron, a Daruvári Magyarok Közösségének hagyományos rendezvénye, a Daruvári Magyar Kultúrnapok keretében, a Jankovich-kastély kiállítótermében, valamint a HMDK Split-Dalmát Megyei Egyesülete szervezésében tartott spliti magyar kultúrnapokon.

Fotó: BaranjaMedia.hr

A szakkör tevékenységét és programjait a zágrábi Kisebbségi Tanács támogatásából valósítja meg.

A cikk az elektronikus média többféleségének és különbözőségének fejlesztéséről szóló Alap által került társfinanszírozásra.