Pszichológusszemmel: „A krízishelyzet nehéz, de kikerülve belőle lélekben is gazdagodhatunk”

0
366
Juhász Annamária

A koronajárvány megfékezése érdekében hozott szabályok lelkivilágunkra is hatással vannak. A jelen helyzet szakmai szempontból egyfajta krízisnek értelmezhető, hiszen a megszokott napi rutin megváltozik, a körülményekhez pedig újszerű módon kell alkalmazkodnunk – állítja Juhász Annamária pszichológus, aki hasznos tanácsokkal szolgál lelki békénk megőrzése érdekében interjúnkban és a „Drávaszögi” pszichológiacsoport Facebook-oldalán is.

A krízishelyzet negatív érzéseket kelt bennünk; aggódást, szorongást, félelmet, dühöt, kilátástalanságot szül. A negatív érzések túlsúlyba kerülnek, ezért fokozottan kell figyelnünk lelki egyensúlyunk megőrzésére. Elsősorban miket tartsunk szem előtt?

– Most, amikor a napjainkat otthon kell töltenünk, elsődleges fontosságú, hogy a napi és heti rutint átgondoljuk, megtervezzük, mert az általunk szabott keretek egyfajta biztonságot nyújtanak. Nyilván mindenki másként éli meg a jelen helyzetet. Azokban a családokban, ahol iskolás gyerekek vannak, a szülők szerepe is bővül, hiszen az online oktatás egy újszerű módszer, melynél rájuk is nagyobb felügyelő- és támogatószerep hárul, s másképpen élik meg azok, akik egyedül élnek. Érdemes átgondolni, hogy melyek azok a tevékenységek, amelyek otthon végezhetők, és amiket szeretünk csinálni, így feltöltő erővel hatnak ránk. Gondolok itt a házimunkán, kertészkedésen túl az olvasásra, társasjátékra, alkotásra, valamilyen hobbi művelésére, új tevékenység kipróbálására, elsajátítására. Hasznos a sport és különböző feszültségoldó technikák gyakorlása (például jóga, relaxáció), melyek a lelki életünkre hatnak elsődlegesen. A megszokottól eltérő helyzetek lehetőséget adnak arra, hogy olyan tevékenységet próbáljunk ki, amivel eddig nem foglalkoztunk, nem volt rá időnk stb. A szakmabeliek azt mondják, a krízishelyzetek nehezek, viszont kikerülve belőlük lélekben is gazdagodhatunk a nehéz helyzettel való megküzdés során keletkezett „muníció” által.

Nem feledkezhetünk meg a szociális kapcsolatainkról sem…

– A szociális kapcsolatok ápolására ilyenkor nagyobb hangsúlyt kell helyeznünk, még ha erre sok esetben csak az interneten, telefonon keresztül van is lehetőségünk. Az odafigyelés, segítés a mi lelkivilágunkra is pozitív hatással van. Különösen figyeljünk oda az idősebbekre, akik eleve veszélyeztetettebbek, egyedül élnek. Tegyük gyakoribbá a velük való kommunikációt valamilyen módon, modern eszközök segítségével, esetleg segítsünk nekik a bevásárlásban, gyógyszerek beszerzésében stb., természetesen a biztonsági előírásoknak megfelelően.

A folyamatos összezártság konfliktusokhoz vezethet családon belül. Hogyan kezeljük ezeket a helyzeteket?

– A krízis miatt fokozódnak a belső feszültségek, amelyek negatív hatással lehetnek a családi kapcsolatokra, veszekedésekhez, egymás megbántásához vezethetnek. Meg kell tanulnunk tehát tudatosan kontrollálni ezeket a feszültségeket. Ennek egyik módja, hogy ki tudjuk fejezni, megfelelő módon meg tudjuk osztani lelki nehézségeinket, érzéseinket, terheinket a környezetünkben élőkkel. Különösen fontos, hogy a gyerekek előtt hogyan beszélünk, mert nagyon érzékenyek, és kommunikációnk, illetve tetteink hatással vannak fejlődésükre. A feszültségcsökkentés szempontjából hasznos a testmozgás, a kreatív tevékenység és az előbb felsorolt tevékenységek is. Mindenképpen figyelni kell rá, hogy a családtagjainkkal, szeretteinkkel töltött idő minőségi legyen, amely mindenki számára feltöltődést hozhat. 

Interjúnk korlátozott terjedelme miatt csak felszínesen érinthetjük ezeket a témákat, amelyekről sokkal többet lehet és kell beszélni. Nemrég létrehoztál egy Facebook-oldalt azzal a céllal, hogy pszichológiai témákról írt szakmai cikkeket ossz meg és te magad is írj a számunkra. Mesélnél erről?

– Már a járványhelyzet előtt terveztem, hogy létrehozok egy olyan Facebook-csoportot, amely a horvátországi magyarságnak szól, közösségünket gyűjti egybe, ahol a résztvevők magyar nyelven olvashatnak pszichológiai témákról. Ezek a témák, azt gondolom, mindannyiunkat gondolkodásra késztetnek önmagunkról és szociális kapcsolatainkról. Hiszem, hogy önmagunk mélyebb megértése hozzásegít az örömtelibb, teljesebb élet megéléséhez. Ez volt a célom a csoporttal, melynek létrehozását felgyorsította az aktuális szituáció. A válsághelyzet témájával kapcsolatosak az eddig megosztott cikkek az oldalon, hiszen a pszichológia tág tudomány, foglalkozik a mikro- és makroközösséggel, minden korosztályt megszólít. Ezek olyan témák, amelyekről sok-sok órát lehetne beszélni. A járványhelyzetben a pszichológusok is világszerte összefogtak, hogy segíteni tudjanak. Én ily módon próbálok segíteni közösségünknek, és szeretném, ha minél többen csatlakoznának a „Drávaszögi” pszichológiacsoporthoz, amely – erről meg vagyok győződve – segítséget tud nyújtani.