Pszichológus az eszéki magyar iskolaközpontban

514

Tavaly decembertől egy eddig hiányzó szakterületet is sikerült meghonosítani az Eszéken működő Horvátországi Magyar Oktatási és Művelődési Központban: a tanintézmény iskolapszichológust alkalmazott Juhász Annamária, az oktatási központ egykori diákja személyében.

A horvátországi magyar oktatási intézményekben eddig nem alkalmaztak iskolapszichológust, ezt a funkciót az iskolapedagógusok munkája helyettesítette. Tavaly év végétől előrelépés történt ezen a téren, a Horvátországi Magyar Oktatási és Művelődési Központ pályázatot hirdetett iskolapszichológusi állásra, amelyre a kopácsi Juhász Annamária jelentkezett.

Andócsi János, az intézmény igazgatója rendkívül fontosnak és egyfajta sikernek tartja az iskolapszichológus alkalmazását, mint mondta, már most beigazolódott döntésük helyessége, hiszen a gyerekek, tanárok és szülők részéről is pozitív fogadtatásban részesült az iskolapszichológus tevékenysége.

„Magával ragadott a segítségnyújtás szellemisége“

Annamária tavaly év végén költözött haza Budapestről, ahol több éve dolgozott a szakmájában.

– Eredetileg nem pszichológus akartam lenni, a képzőművészet jobban érdekelt. Egy ismerősöm keltette fel az érdeklődésemet a szakma iránt, s gyorsan magával ragadott a segítségnyújtás szellemisége – mesélt pályaválasztásának előzményeiről Annamária.

Miután elvégezte a gimnáziumot a HMOM Központban, Magyarországon folytatta tanulmányait, az előkészítő évfolyam után a Pécsi Tudományegyetem pszichológia szakán. Az individuálpszichológia, a mélylélektan és a művészetterápia foglalkoztatta leginkább. Ez utóbbiból írta szakdolgozatát, mint mondta, örült, hogy létezik egy módszer, amely az alkotásról és gyógyításról is szól egyszerre, hisz a művészetterápia segítségével a páciensnek az alkotás révén növekszik az önismerete, ezen keresztül ismeri meg azokat a belső folyamatokat, amelyek a mindennapokban a problémák okozói.

– A személyes indíttatás is benne volt a pályaválasztásomban – a háború, édesapám elvesztése… Ezeket a problémákat én is pszichoterápia segítségével dolgoztam fel, ezáltal a szakma számomra is hitelessé vált. Hiszek abban, hogy a lelki traumák meghaladhatók, és az ember képes lehet arra, hogy leküzdésük után minőségi, tartalmas életet éljen – tudtuk meg Annamáriától.

Úgy döntött, szülőföldjén hasznosítja tudását, tapasztalatait

Az egyetem elvégzése után széleskörű szakmai tapasztalatra tett szert Magyarországon. Legfőképpen a felnőtt, illetve idősebb korosztállyal foglalkozott eddig, a pszichés betegségek széles spektrumával, lelki sérülésekkel, pszichiátriai esetekkel, értelmileg akadályozottakkal, szenvedélybetegekkel, idős emberekkel dolgozott.

– Tavaly fordulóponthoz érkezett az életem, úgy döntöttem, hogy a tudásomat és tapasztalatomat hazahozom. Tudtam, hogy idehaza nincs magyarul beszélő pszichológus, viszont amikor döntésemet meghoztam, még nem volt iskolapszichológus státusz magyar tanintézményeinkben. Egy különleges véletlen, sorsszerű dolog volt, hogy kiírták a pályázatot – mondta.

A diákokon kívül a tanárok és szülők munkáját is segíti

Decembertől dolgozik a Központban, munkája három részre osztható; a gyerekek egyéni és csoportos segítése, a pedagógusok munkájának támogatása, illetve a „szülőtréning”.

Feladatainak legalapvetőbb része a gyerekek problémáival való foglalkozás, hisz a fiatalok életében kisebb-nagyobb krízishelyzetek állhatnak elő: családi problémák, betegség, teljesítménykudarcok, tanulási és számos további kisebb-nagyobb nehézség. Az egyéni konzultációk során, megismerve a problémát, tanácsaival látja el, esetleg külső szakemberhez irányítja a diákot.

Csoportos formában is foglalkozik a gyerekekkel, képességfejlesztő foglalkozások keretében fejlesztheti a gyerekek érzelemkifejező, problémamegoldó képességét, a csapatmunkát. 

Feladatkörébe tartozik a tanároknak való tanácsadás, munkájuk segítése is. Számukra relaxációs csoportot tart, amely segít elengedni belső feszültségeiket, így könnyebben végezhetik munkájukat.

Tervez szülőtréninget is tartani, amelyen a szülők egyrészt megismerkedhetnek vele, a tevékenységével s annak pozitív hatásaival, másrészt nevelési tanácsokkal is elláthatja őket.

– Vannak olyan tanulási, viselkedési nehézségek, érzelmi megnyilvánulások, amelyeket megvizsgálva közösen találhatjuk meg a megoldást. A hangsúly mindig a közös munkán van, a tanácsaim nem elegendőek, fontos a szülő és a gyerek hozzáállása is, hogy változást érjünk el – hangsúlyozta az iskolapszichológus. 

Munkája nem csak abból áll, hogy fogadja a diákokat a rendelőjében. Része az iskolai életnek, rendszeres kapcsolatot tart a dolgozókkal és a diákokkal, igyekszik tudatosítani bennük, hogy számíthatnak a segítségére, és bátran felkereshetik őt problémáikkal.

Jógaórák a testi-lelki egészségért

Nemcsak munkája, hanem szabadidős tevékenysége is a testi-lelki egészség megőrzésével kapcsolatos. Egyetemi évei alatt ismerkedett meg a jógával, az indiai gyökerű, de ma már az egész világon elterjedt és népszerű mozgáskultúra gyakorlásával. A képzés elvégzése után négy éven át foglalkozott jógaoktatással Budapesten, kezdők és haladók számára.

– Arra gondoltam, ezt a tudásomat is hazahoznám, szívesen megismertetném az itteni embereket a jóga pozitív hatásaival – mondta Annamária, hozzátéve, gyakorlásának testileg-lelkileg is feltöltő ereje van, javítja az egészséget, jó közérzetet teremt, mentális megtisztuláshoz vezet.

Februártól heti rendszerességgel tart jógaórákat Csúzán és Kopácson, mindkét helyen az általános iskolák biztosítanak helyet a program számára. Felhívja az érdeklődők figyelmét, bátran próbálják ki magukat ebben, a jógaórák ingyenesek, mint mondta, számára is öröm, ha minél többen vesznek részt a gyakorlatokon, jól érzik magukat és hasznosnak találják ezt a tevékenységet.