Potápi: Történelmi siker a horvátországi választás az ott élő magyarság szempontjából

1
829
Potápi Árpád János nemzetpolitikáért felelős államtitkár bevezető gondolatait követően a szeptemberi horvátországi parlamenti választások eredményeiről Jankovics Róbert, a horvátországi magyarok újdonsült parlamenti képviselője számolt be hétfőn Budapesten a Nemzetpolitikai Kutatóintézet Horvátországi magyarok a 2016-os választások után címmel rendezett konferenciáján.

Történelmi sikernek nevezte a szeptemberi horvátországi választásokat az ott élő magyarság szempontjából Potápi Árpád János. A magyar nemzetpolitikai államtitkár gratulált Jankovics Róbertnek és elmondta, a képviselő a szavazatok 53,02 százalékának elnyerésével jutott be a parlamentbe. 2011-ben mintegy 14 ezer polgár vallotta magát magyar nemzetiségűnek. Az államtitkár hozzátette, a magyarság szempontjából is egy fontos választás volt ez, mert az egyik legjobban fogyó közösségről van szó. Hozzátette, a magyar kormánynak egyáltalán nem mindegy, hogy Horvátországban milyen kormánykoalíció alakul meg, kik Magyarország szomszédai.

A magyar kormány számára fontos közösségről van szó – emelte ki az államtitkár, hozzátéve: az őshonos magyar kisebbség a honfoglalás óta ugyanazon településeken él itt, ezért is fontos a megőrzésük.

lathatar-plusz-jankovics-rJankovics Róbert, a HMDK parlamenti képviselője a horvát választási rendszert, törvényt ismertetve azt mondta: Horvátországban nyolc kisebbségi képviselőt választanak, s ezt 1992 óta a magyarok is megtehetik. Jogaik egyenrangúak a többi parlamenti képviselőével.

Megjegyezte: idén a magyar választópolgárok sokkal többen vettek részt a választásokon, mint tavaly, ez is azt mutatja, nem volt mindegy számukra, hogy ki fogja képviselni őket. A részvétel a magyarság esetében kétszer akkora volt, mint az utána következő kisebbségnél.

Úgy vélte, az a bizalom, amit most megszereztek, felhatalmazást ad az előző évek hibáinak kijavítására. Olyan közösségről van szó, amely vállalja magyarságát és hajlandó is ezért tenni – jelentette ki. (mti/mt)