Potápi Árpád János nemzetpolitikáért felelős államtitkár horvátországi körúton

240
A nagybodolyai Szent Anna katolikus templomnál

Potápi Árpád János, a magyar Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára a múlt héten részt vett az új kopácsi óvoda átadóünnepségén, majd ellátogatott azokra a magyarságunk számára meghatározó fontosságú helyszínekre, ahol a magyar állam támogatásával infrastrukturális fejlesztések folynak.

Múlt hét pénteken Horvátországba látogatott Potápi Árpád János, a magyar Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára és Pirityiné Szabó Judit főosztályvezető, hogy személyesen is betekintést nyerjenek a drávaszögi magyarság megmaradása szempontjából fontos infrastrukturális fejlesztések jelenlegi folyamatába, valamint a jövőbeli tervekről is egyeztettek a Horvátországi Magyarok Demokratikus Közössége (HMDK) vezetőségével.

Potápi Árpád János elmondta, a magyar kormány az elmúlt tíz évben mindent megtett annak érdekében, hogy azok a magyarok, akik nem a mai Magyarország területén élnek, érezzék, hogy van egy anyaországuk. Az államtitkár rámutatott, hogy az elmúlt tíz évben a HMDK-val közösen cselekedtek.

– Gratulálok Jankovics Róbertnek és a HMDK-nak mindahhoz a munkához, amit a horvátországi magyarság megmaradásáért végeznek. Nagyon produktív napunk volt: számos olyan beruházást néztünk meg, amely közös erővel, az anyaország támogatásával és a helyi magyarság munkájának hála valósul meg a közeljövőben. Ellátogattunk többek között Kopácsra a Tangazdaság és Ifjúsági Központba (TIK), amelyet 2019-ben adtunk át ünnepélyesen. Jó érzés volt személyesen is látni, hogy a sokévi közös munkánk gyümölcse a Kárpát-medence minden régiójában beérik – mondta Potápi Árpád János.

A TIK-ben tett látogatást követően Jankovics Róbert HMDK-elnök és munkatársai a laskói kulturális központot mutatták meg az államtitkárnak; az épületen többévnyi stagnálás után a HMDK-nak köszönhetően folytatódhat a munka, anyaországi támogatásból. Múzeumi gyűjteményt, rendezvénytermet és több vendégszobát is ki fognak itt alakítani.

Anyaországi támogatásból lett megvásárolva egy laskói hagyományos stílusú családi ház is, a falu főutcáján található épületbe (Vitéz-ház) is elkalauzolták a vendégeket, akik ezután a sepsei református és a nagybodolyai Szent Anna katolikus templomot tekintették meg, amelyeknek a felújítására a jövő évben kerül sor anyaországi támogatásból, jelenleg az ehhez szükséges dokumentációk beszerzése van folyamatban.