Plakátverspályázat – sok szép alkotás született idén is

0
71

A magyar nyelv, az olvasás és a költészet népszerűsítése a célja a Horvátországi Magyar Pedagógusok Fóruma (HMPF) és a Barkóca gyermeklap minden évben a magyar költészet napja alkalmából meghirdetett plakátverspályázatának. Idén kilenc iskolából 90 pályamunka érkezett, a zsűrinek nem volt könnyű kiválasztania a legjobbakat.

József Attila 1905. április 11-én született. Születésnapja 1964 óta a költészet napja Magyarországon. Ebből az alkalomból minden évben irodalmi előadóestekkel, könyvbemutatókkal, költőtalálkozókkal és különböző versenyekkel tisztelegnek a magyar líra előtt. A HMPF és a Barkóca gyermeklap is több éve ennek tiszteletére, valamint a tanulók nyelvi és irodalmi műveltségének a gazdagítása céljából plakátverspályázatot hirdet.

Az előző években József Attila, Kosztolányi Dezső, Ady Endre és Nemes Nagy Ágnes költeményei voltak a pályázat témái. Idén Petőfi Sándor János vitéz című elbeszélő költeménye 1. fejezetének (legalább) két versszakát kellett feldolgozni.

- Reklám -

Micheli Tünde, a Barkóca gyermeklap főszerkesztője elmondta, nagyon sajnálja, hogy már második éve nem tudják megszervezni a Barkóca-napot, ami szintén a HMPF-fel közös rendezvényük. Ezért különösen örül annak, hogy a plakátverspályázat továbbra is népszerű.

– Sok szép és érdekes munka közül kellett kiválasztanunk a legjobbakat. Fontos szempont és kikötés is volt, hogy a gyerekek ne csak ábrázolják a verssel kapcsolatos benyomásaikat, hanem a költemény szövegét pontosan és helyesen írják át. Arra külön odafigyeltünk, hogy olyan alkotásokat emeljünk ki, amelyeket a gyerekek nem szülői segítséggel készítettek, és értékeltük az önálló ötleteket is. Évről évre látszik, hogy a pályázók mind jobban igyekeznek megfelelni a követelményeknek és annak, hogy hogyan is kell egy plakátversnek kinéznie – mondta Micheli Tünde.

Most is négy kategóriában hirdettek győzteseket. Az alsósok közül a legszebb munkát Kuruc Elena (Laskói ÁI, 1. oszt.) készítette, második lett Rózsa Petra (HMOMK, 4. oszt.) munkája, a harmadik legjobb pedig Bicó Rebekáé (Laskói ÁI, 2. oszt.).  Az 5-6. osztályosok kategóriában első lett Veres Ivna (Vladimir Nazor ÁI, 6. oszt.), második Turšić Dunja (Vörösmarti ÁI, 5 oszt.), harmadik pedig Faragó Manuel (Vörösmarti ÁI, Újbezdáni TI, 6. oszt.). A 7-8. osztályosok kategóriájában a zsűri az első helyre Farkas Viktória (HMOMK, 7. osztály) munkáját helyezte, míg a képzeletbeli dobogó második fokára Kovacsics Emília (HMOMK, 7. oszt.), a harmadikra pedig Novácski Lana (Laskói ÁI, 8. oszt.) állhatna.

A középiskolások kategóriájában idén is Karajkó Irénke (2. SZ) készítette a legjobb plakátverset, második lett Hordósi Dórián (2. G), harmadik pedig Novácski Dália (3. K).

A plakátverspályázatot az Emberi Erőforrások Minisztériuma és az Eötvös Loránd Tudományegyetem támogatta.