Pélmonostoron folytatódik a játszótérépítési program

227
Ferenc Kovács, Kristian Palinkaš , Tomislav Rob i Olivér Matijević

A magyar Nemzetpolitikai Államtitkárság óvodafejlesztési programja keretében játszótereket épít Kárpát-medence-szerte. Horvátországban eddig tizenegy település gazdagodott szép és modern játszótérrel, hamarosan pedig Pélmonostoron folytatódik a projekt, ahol két helyszínen, a pélmonostori HMDK-alapszervezet székháza előtti Szent Márton téren, illetve a Mohács parkban telepítenek játszóteret.

A budapesti Nemzetpolitikai Államtitkárság 2016-ban indított nagyszabású óvodafejlesztési programot, melynek köszönhetően számos óvoda és játszótér újul meg Kárpát-medence-szerte. Horvátországban az első körben öt játszóteret adtak át a szlavóniai szórványközösségekben. A második ütemben a tömbmagyarság lakóhelyein épültek játszóterek.

A projekt a Nemzetpolitikai Államtitkárság horvátországi partnerszervezete, a Horvátországi Magyar Pedagógusok Fóruma közreműködésével valósult meg.

– A játszótérépítési program keretében tizenegy falu kapott eddig játszóteret Szlavóniában és Baranyában, most pedig Pélmonostoron folytatódik a projekt – mondta Pálinkás Krisztián, a pedagógus fórum irodavezetője.

A legtöbb településen az illetékes járások bocsátották rendelkezésükre a területeket, erről egyeztetett Pálinkás Krisztián hétfőn Tomislav Robbal, Pélmonostor polgármesterével, Matijević Olivérrel, a városi tanács alelnökével és Kovács Ferenccel, a pélmonostori HMDK-alapszervezet elnökével.

A drávaszögi városban két helyszínen, a pélmonostori HMDK-alapszervezet székháza előtti Szent Márton téren, illetve a Mohács parkban telepítenek játszóteret.

Matijević Olivér lapunknak nyilatkozva elmondta, mindig nagy örömöt okoz, ha olyan fejlesztést sikerül kivitelezni egy közösségben, mely a gyermekeknek szól, hiszen ők a jövőnk zálogai. Külön öröm számára, hogy Pélmonostoron két játszótér is épül majd, egy a Magyarok Otthonának közelében, egy pedig a Mohács testvérvárosról elnevezett parkban.

Pélmonostor polgármestere, Tomislav Rob is örül a fejlesztésnek. Lapunk kérdésére elmondta, hogy a város minden olyan előkészületet megtesz, amely a játszóterek megépítéséhez szükséges, és bízik benne, hogy a gyerekek örömüket lelik majd az új játékokban. A polgármester hozzátette, hogy a fejlesztések által érintett városrészben azelőtt nem volt játszótér, ezért a környék ezen projektnek köszönhetően új tartalmakat is kap. Tomislav Rob továbbá megtiszteltetésnek nevezte azt, hogy a magyar kormány Pélmonostort választotta a Kárpát-medencei Óvodafejlesztési Program egyik helyszínének.

A pedagógus fórum az elmúlt években, számos anyaországi pályázati lehetőséggel élve, folyamatosan támogatta a magyar óvodákat, több fejlesztést és beruházást valósított meg. Így volt ez a Kárpát-medencei óvodafejlesztési program kidolgozása esetében is.

A projektek a magyar kormány Nemzetpolitikai Államtitkárságának Kárpát-medencei Óvodafejlesztési Programja keretében, a Bethlen Gábor Alap közreműködésével valósulnak meg.