650 magyar könyvvel gyarapodott a könyvtár

0
1224
07-konyvtar-pelmonostor--1

Pélmonostor – A pélmonostori központi magyar könyvtár a székesfehérvári (Magyarország) Horvát Kisebbségi Önkormányzat jóvoltából több száz magyar könyvvel gyarapodott.

Október 23-án, a magyar történelemnek e piros betűs napján hozta el Dunai Péter volt horvátországi magyar konzul Pélmonostorra azt a könyvadományt, amelyet a székesfehérvári Horvát Kisebbségi Önkormányzat ajánlott fel a horvátországi magyarok központi könyvtára számára.
Dunai Péter konzuli minőségében sok időt töltött a horvátországi magyarok körében, akiknek a képviselőivel sikerült rendkívül jó kapcsolatot kialakítania, és azóta is igyekszik segíteni az itteni kis magyar közösségnek, amit a szombati alkalom is bizonyított.
Jövőre még több könyvet ajándékoznának
– Az én ötletem volt, hogy jó lenne könyvekkel támogatni a magyarság központi könyvtárát, a kivitelezést pedig a székesfehérváriak vállalták. Ezt első alkalomnak tekintjük, hiszen a két fél között a jövőben még inkább szeretnénk elmélyíteni a kapcsolatokat, és a jövő év első felében egy még nagyobb “szállítmánnyal” szeretnénk kedveskedni a pélmonostori könyvtárnak – nyilatkozta lapunknak Dunai Péter.
A magyarországiak összesen 650 könyvet, valamint 20 cd-t is hoztak Pélmonostorra, melyek megzenésített verseket tartalmaznak. A könyvek zöme a kötelező olvasmányok kategóriájába sorolható, illetve a tanárok munkáját segíthetik.
Lehetne több magyar olvasó is
A pélmonostori könyvtárnak jól jött az adomány annak ellenére, hogy évente vásárolnak magyar nyelvű olvasmányokat, valamint nagyon jó az együttműködés a pécsi, a mohácsi, a bajai és kecskeméti könyvtárakkal is.
– Nagyon hálásak vagyunk ezért az adományért. Mindenképpen szeretnénk majd felajánlani a magyar iskoláknak is, hogy éljenek a lehetőséggel. Ami a magyar könyvek olvasóit illeti, lehetnének többen is. Terveink közt szerepel egy mozgó könyvtár indítása, amellyel “megcélozhatnánk” a zömében magyarok lakta településeket is – mondta Kretič-Nađ Marija, a könyvtár igazgatónője.
Pélmonostoron tehát szépen gyűlnek a magyar nyelvű olvasmányok, már csak az olvasók számát kellene valamilyen módon növelni. Az olvasásra való nevelésben pedig elsősorban a szülőknek és a pedagógusoknak van a legfontosabb szerepük, akiknek a ma diákjaival, sajnos, egyre nehezebb a dolguk.