Pécsett mutatták be a HMDK 30 című kiadványt

70

A Határon Túli Magyarságért Alapítvány hétfő este tartott beszélgetéssel egybekötött könyvbemutatót Pécsett a 30 éves a Horvátországi Magyarok Demokratikus Közössége címmel.

A Horvátországi Magyarok Demokratikus Közössége (HMDK) májusban ünnepelte fennállásának 30. évfordulóját, amelyről nagyszabású díszüléssel emlékeztek meg az eszéki Horvát Nemzeti Színházban. Ez alkalommal került sor annak a kötetnek a bemutatására is, amely a teljesség igénye nélkül mutatja be a HMDK történetét – az előzményeket, a megalakulást és az azt követő éveket, évtizedeket, a sikereket, de azokat az ádáz harcokat is, amelyeket rájuk kényszerítettek. A kiadvány második része a fordulópontot jelentő 2016-os esztendőtől szinte napjainkig tekinti át az érdekvédelmi és érdekképviseleti szervezet fontosabb állomásait, eredményeit.

A kötetet hétfőn, a pécsi Pannon Magyar Házban mutatták be a Határokon Túli Magyarságért Alapítvány szervezésében, az eseményen részt vett Jankovics Róbert, a HMDK elnöke és Őri László, a Baranya Vármegyei Közgyűlés elnöke is.

Dr. Bokor Béla, a Határon Túli Magyarságért Alapítvány kuratóriumi elnöke köszöntötte a résztvevőket és bemutatta Jankovics Róbertet, megemlítve az alapítvány és a HMDK közti régi jó viszonyt. Majd Jankovics Róbertet kérdezte az idén 30 éves jubileumát ünneplő HMDK-ról, amelynek apropója volt az országos szervezet történetét összefoglaló kötet megírása.

Jankovics Róbert elmondta, a könyvet Pasza Árpád, a HMDK tiszteletbeli elnöke írta, hiszen az 1993-ban alakult szervezet legkorábbi múltjáról ő tud a legtöbbet. Megemlítette, 1998-ban hatalmas támogatásban részesült szervezetünk az akkori magyar kormánytól, amit a 2002 és 2010 közti mostoha időszak követett, amikor az anyaország megtagadta a határon túli magyar közösségeket. Szerencsére ezek az idők elmúltak – hangsúlyozta –, és a HMDK-ra 30 év távlatából sikertörténetként tekinthetünk.

– Tudva, hogy milyen nehézségeken ment keresztül közösségünk az utolsó százvalahány évben, büszkék lehetünk az elért eredményekre és arra is, hogy itt még mindig van közösségi „magyar élet”. Az iskoláink jól felszereltek, óvodákat építünk, működő ösztöndíjrendszerünk van, mindezt abból a célból, hogy ötven év múlva is legyen aktív magyar közösségi élet Horvátországban – mondta Jankovics Róbert.

A HMDK határon túli magyar közösségekkel való viszonyáról elmondta, talán soha ilyen jól működő kapcsolatrendszer nem volt a külhoni magyar szervezetek között, mint ma. A közösségek támogatják egymást, ez hatalmas sikere Magyarország nemzetpolitikájának. De az utóbbi hat évben Zágráb, a horvát kormány is beállt a HMDK céljai mögé, ami szintén óriási eredmény – fejtette ki.

Beszélt arról is, a HMDK országos szervezetét ma egy „fiatal csapat” vezeti, amelyben ő a legidősebb. Közösségünk legnagyobb érdeme, hogy olyan körülményeket tudtunk teremteni, hogy újra jó magyarnak lenni Horvátország területén, gyerekeink anyanyelven tanulhatnak az óvodától az egyetemig, és munkavállalóként is van mire számítaniuk.

A könyvbemutató végén minden résztvevő kapott egy példányt a bemutatott kötetből.