Orbán Viktor és Andrej Plenković közösen adták át az eszéki diákotthont

0
351

Orbán Viktor magyar és Andrej Plenković horvát miniszterelnök november 28-án, csütörtökön ünnepélyes keretek között átadta a Horvátországi Magyar Oktatási és Művelődési Központ kollégiumát. Az avatásra több mint félezren érkeztek a közösségünk által (is) lakott településekről, hogy tanúi és részesei lehessenek a történelmi pillanatnak.

A Horvátországi Magyar Oktatási és Művelődési Központot (HMOMK) 1999 őszén adták át azzal az illetékesek általi ígérettel, hogy idővel egy diákotthont is építenek hozzá. Az évek múltával úgy tűnt, hogy a kollégium egy be nem tartott ígéret lesz csupán, hosszú ideig nem volt rá se pénz, se politikai akarat. A kollégium ügye a Horvátországi Magyarok Demokratikus Közössége (HMDK) parlamenti képviselőjének, Jankovics Róbertnek és a központ új igazgatójának, Andócsi Jánosnak köszönhetően kerülhetett újra napirendre, akik ismét elővették a magyarság számára stratégiai fontosságú intézmény ügyét. A munkálatok 2018 októberében kezdődtek, miután a magyar és a horvát házelnök, Kövér László és Gordan Jandroković közösen letették az intézmény alapkövét. A kedvező időjárásnak is köszönhetően a kivitelezés a tervek szerint haladt, így határidőre elkészült az impozáns épület. A létesítmény építését és berendezését, melynek összértéke több mint 10 millió kúna, teljes egészében a horvát kormány fedezte a horvát-magyar vegyes bizottság ajánlása alapján. A beruházás szimbolikus fontosságát is jól tükrözte, hogy november 28-án a két baráti ország miniszterelnökei közösen avatták fel a kollégiumot.

„Két évtized elteltével a HMDK ezt az álmot is valóra váltotta”

Andócsi János, a HMOMK igazgatója beszédében elmondta: a Horvátországi Magyarok Demokratikus Közössége (HMDK) a múlt század kilencvenes éveiben álmodta meg azt a komplex, minden oktatási szintet magába foglaló intézményt, amelynek egy diákotthon is a részét képezi. „Két évtized múlva a HMDK ezt az álmot is valóra váltotta” – mondta.

- Reklám -

Szavai szerint az elkészült diákotthon, amely a horvátországi magyarság jövendő értelmiségét hivatott kinevelni, a modern kor minden kívánalmának megfelel. „Egy újabb tartópillére ez magyarságunknak” – mondta, majd hozzátette: óvoda, általános iskola, középiskola és diákotthon egy fedél alatt egyedülálló intézménynek számít Horvátországban.

A két ország kapcsolatában fontos szerepet játszanak a horvátországi magyarok és a magyarországi horvátok

Andrej Plenković horvát kormányfő beszédében azt hangsúlyozta, hogy Horvátország és Magyarország baráti és szomszédos ország, a két ország kapcsolatában pedig fontos szerepet játszanak a horvátországi magyarok és a magyarországi horvátok.

Plenković kiemelte: mindkét ország kötelessége, hogy saját politikájában és rendszerében előremozdítsa és ápolja mindazt, amit meg lehet őrizni a két országban élő nemzeti kisebbség identitásában, kultúrájában, oktatásában és hagyományaiban.

Számunkra fontos, hogy mindkét nemzeti közösség jól érezze magát abban az országban, amelyben él – hangsúlyozta. Ennek bizonyítéka a két kisebbség helyzete, de a két ország közötti kapcsolatok is – mondta. Úgy vélte: a kisebbségeken keresztül történő párbeszéd hatással van a kér országra, fejleszti és előreviszi Horvát- és Magyarország kapcsolatát. Az említett együttműködés eredménye a ma átadott 48 férőhelyes diákotthon, amely valamivel több mint egy év alatt készült el – jegyezte meg.

Orbán Viktor magyar miniszterelnök egyebek közt azt mondta, ahhoz, hogy újra sikeres legyen ez a térség, össze kell kapcsolni országainkat, „mert ha elszigeteltek maradunk, sikertelenek leszünk” – fogalmazott.

A magyar miniszterelnök hangsúlyozta: ha Horvátország végre belép a schengeni övezetbe – amit Magyarország támogat -, az utolsó akadály is elhárul; Magyarország és Horvátország között szabad lesz az átjárás a kultúra, a sport, az üzleti és politikai kapcsolatok terén is.

Közölte: mindez lehetséges, és ha „Horvátországnak marad a mostani elkötelezettségű kormánya még tíz évig, és Magyarországnak is marad nemzeti kormánya még tíz évig”, akkor e térségben egészen más világ lesz.

A miniszterelnök a fiataloknak azt mondta: „divat ma elmenni”, ez nemcsak Horvátország, hanem Magyarország problémája is. „Amikor az ember fiatal, úgy érzi, övé az egész világ, és nem is baj, ha a fiatalok elmennek és tanulnak, tudást gyűjtenek, de rá fognak jönni, hogy a legfontosabb dolog az életben, hogy van hazájuk, ahol várják őket, ahol nem idegenek” – mondta.

Kiemelte: a magyar és a horvát kormány azon dolgozik, hogy a két ország olyan hely legyen, ahova van értelme visszajönni. „Magyarországon ez a folyamat már megkezdődött”, és meg fog történni Horvátországban is – tette hozzá a kormányfő.

Orbán Viktor köszönetet mondott a Magyarországon élő horvátoknak, hogy megmaradtak horvátnak, és hozzájárulnak az ország sokszínűségéhez, valamint a Horvátországban élő magyaroknak, hogy megmaradtak magyarnak, és hozzájárulnak ahhoz, hogy a magyar nemzet is nagyobb legyen.

Megköszönte továbbá horvát partnerének, hogy létrehozták a most átadott épületet. Ezt „nagyon köszönik a magyarok” – tette hozzá.

Az ünnepi beszédek után a két miniszterelnök, valamint Andócsi János, a HMOM Központ igazgatója és Jankovics Róbert HMDK-elnök közösen vágták át a szalagot, majd együtt tekintették meg a pazar objektumot.

A 26 szobás épület mintegy ötven diák számára jelenti majd a második otthont. Huszonnégy kétágyas, valamint egy mozgáskorlátozottak számára akadálymentesített szobát és egy betegszobát is kialakítottak. Az eszéki iskolába naponta ingázó diákok nagyon várják, hogy beköltözhessenek az új kollégiumba, és a következő tanévtől Horvátország távolabbi részeiből is érkezhetnek majd ide diákok.