Nyáron is tevékeny a HMDK Gazdaköre

85

Gazdaszervezetünk több, borászattal kapcsolatos rendezvényen is részt vett az elmúlt hetekben, és képviselői ott voltak Tusnádfürdőn, a 32. Bálványosi Nyári Szabadegyetemen is.

Tanulmányi kirándulás az etyeki borvidékre

A magyar Agrárminisztérium 2022 elején indította el a Kárpát-medence történelmi borvidékeinek fejlesztésére szolgáló programját, a Schams Ferenc Tervet. A HMDK Gazdaköre is csatlakozott a tervhez, melynek egyik célja régiónkban is a borászok összefogásának ösztönzése. A program keretében már több eseményen is részt vehettek borászaink: ellátogattak a Budapest Borfesztiválra, de hazai borkóstolókat is szerveztek a kézműves pincészetek borainak népszerűsítése céljával.

Júliusban ismét egy magyarországi „borkirándulást” szervezett gazdakörünk a Schams Ferenc Terv keretében, ezúttal az etyeki borvidékkel ismerkedtek.

– A tanulmányutat borászaink és borkedvelőink számára szerveztük. Két napot töltöttünk a nemzetközi hírű borvidéken, ismerkedve nevezetességeivel, illetve három pincészetébe is ellátogattunk. Nagyon szép borokat és kézműves pezsgőket kóstoltunk, utóbbi számunkra azért érdekes, mert vidékünkre nem jellemző a pezsgőkészítés – nyilatkozta lapunknak Bálint Szabó Anasztázia gazdakörtag, a Schams Ferenc Terv hazai koordinátora.

Partiumi borfesztiválon képviselték tájegységünket

A HMDK Gazdakör augusztus elején Nagykárolyba (Románia) küldött delegációt, a Partiumi Falugazdász Hálózat kétnapos borfesztiváljára. Itt folytatódott a magyar Agrárminisztérium által indított Kincses Pince nevű vándorrendezvény, mely a Bor a kastélyban nevet viselte.  A rendezvénynek ugyanis a Károlyi-kastély árnyas, hangulatos kertje adott otthont. A nagykárolyi közönség megismerhette a történelmi Kárpát-medence borrégióinak változatos ízvilágú borait. A bemutatón Szabó Attila, Gazdakörünk elnöke is részt vett, képviselve családi pincészetüket, a karancsi Szabó pincészetet, valamint régiónkat. Szervezetünk standját meglátogatta többek között Jakab István, a magyar Országgyűlés alelnöke, a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetségének (MAGOSZ) elnöke, valamint Kovács Szabolcs, a Partiumi Falugazdász Hálózat szervezeti vezetője is.

Tarnai Attila falugazdászunk Tusnádfürdőn

A 32. Bálványosi Nyári Szabadegyetemen is ott volt gazdaszervezetünk Tarnai Attila falugazdász személyében, aki Becze István, a Székely Gazdaszervezetek Egyesülete elnöke meghívásának tett eleget. A fesztiválon külön sátor alatt kaptak helyet a Kárpát-medencei gazdaszervezetek képviselői, itt tartott előadást Jakab István mellett Nagy István agrárminiszter és Győrffy Balázs, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara küldöttje is a vezetőkből és falugazdászokból álló hallgatóság előtt.

– Egy átfogó és hasznos beszélgetésnek lehettem részese, melynek során az anyaországi vezetők felvázolták a legújabb kihívásokat és a hosszú távú célokat – nyilatkozta lapunknak Tarnai Attila, aki a gazdaszervezetek számára rendezett előadáson kívül meghallgatta a Kárpát-medencei kerekasztal-beszélgetést is, amelyen a külhoni régiók vezetői között Jankovics Róbert HMDK-elnök is beszámolót tartott.

Szabó Attila Gazdakör-elnök lapunknak nyilatkozva elmondta, a következő hetek és hónapok is aktívan telnek egyesületük „háza táján”: augusztus 24-én rendezik a búza-adományozási ünnepélyt a „Magyarok Kenyere – 15 millió búzaszem” jótékonysági program keretében, szeptemberben pedig a hagyományos Parasztkonyha nevű gasztronómiai rendezvényüket tartják meg.

A cikk az elektronikus média többféleségének és különbözőségének fejlesztéséről szóló Alap által került társfinanszírozásra.