NOVI REKORD: za rad naših udruga u ovoj godini, Savjet za nacionalne manjine Republike Hrvatske odobrio potporu od preko milijun eura

Za Mađare u Hrvatskoj, potpora iz Zagreba porasla je u omjeru većem od inflacije

21

Savjet za nacionalne manjine Zagreb, na sjednici u četvrtak, donio je odluku o zahtjevima pristiglim na ovogodišnji natječaj. Raspoloživi iznos sredstava iz državnog proračuna za te namjene, u usporedbi sa 2022. godinom, veći je za 20,6 %; riječ je o 7,8 milijuna eura, što je povijesni maksimum u dvadeset godina postojanja Savjeta za nacionalne manjine.

Ove godine, zahtjev je predalo 48 udruga Mađara u Hrvatskoj i svih 48 ocijenjeno je pozitivno. Iznos cjelokupne potpore je 1.021.000,00 eura, što je za 21,5 % više nego prošle godine.

Savjet je prihvatio i izvješća za 2022. godinu, a donio je i posebnu odluku o programima koje je podnijela romska nacionalna manjina.

Nakon dvadeset godina rada, predsjednik savjeta Aleksandar Tolnauer, nije prihvatio novi mandat na čelu savjeta, te se, s obzirom na svoje aktivnosti, dostojno oprostio od svoje funkcije.

Jankovics: „Zadovoljni smo i ovogodišnjim potporama“

  -Kao prvo, smatram važnim iskreno zahvaliti gospodinu predsjedniku Aleksandaru Tolnaueru što je u dvadeset godina postojanja Savjet za nacionalne manjine učinio prestižnim tijelom. Nismo se uvijek složili, ali imam osjećaj da smo se uzajamno poštovali. Što se tiče ovogodišnje financijske potpore, favorizirali smo kulturni amaterizam, unutar toga najviše naše folklorne skupine, budući da su oni imali najveći porast troškova zbog inflacije uzrokovane ratom.  Udruge Mađara u Hrvatskoj mogu biti zadovoljne s ovogodišnjim potporama, za usporedbu rekao bih, kako su naše udruge u 2016. godini na raspolaganju imale 3.490.000,00 kuna potpore, a ove godine dodijeljeno im je 7.692.725,00 kuna u protuvrijednosti u eurima, što je za više nego dvostruko veće od dobivenih sredstava od prije 7 godina. Za mene je posebna radost što u financijskom obračunu za prošlu godinu nije bilo grešaka, tako smo opet mogli naše zahtjeve podići na najviši nivo – rekao je predsjednik DZMH, Róbert Jankovics.

Róbert Jankovics

Prijevod: Izabela Šegota

A cikk az elektronikus média többféleségének és különbözőségének fejlesztéséről szóló Alap által került társfinanszírozásra.