Neves magyar színművészek az eszéki Horvát Nemzeti Színházban

202
riport

ESZÉK – Szombaton az eszéki Horvát Nemzeti Színházban vendégszerepelt a budapesti Új Színház társulata, akiknek az előadásában az A hattyú című Molnár Ferenc-darabot láthattuk. A főbb szerepeket ismert és elismert anyaországi magyar színészek játszották: Bánsági Ildikó, Eperjes Károly és Száraz Dénes, akikkel sikerült az előadás előtt néhány szót váltanom.

Az eszéki Horvát Nemzeti Színházban szombaton rendhagyó előadásra került sor, hiszen a budapesti Új Színház társulata vendégszerepelt A hattyú című előadással. A szereposztás parádés volt, a magyar színészvilág ismert és elismert tagjai formálták meg a főbb szerepeket. A cselekmény a hercegi udvarban játszódik, ahol az özvegy hercegné Beatrix egyetlen életcélja, hogy lányát, Alexandrát hozzáadhassa a trónörököshöz, Albert herceghez. Ennek érdekében mindent elkövet, és felhasználja a fiait tanító Ági Miklóst is, aki titkon szerelmes Alexandrába. A fiatal lány a szerelmes tanítót arra használja, hogy féltékennyé tegye a trónörököst. A lány azonban egy éjszakára belebolondul a tanítóba. A helyzetet végül Jácint atya, Beatrix bátyja menti meg, és végül Alexandra hozzámegy Alberthez.

A horvátországi magyar színházkedvelők számára természetesen nem voltak ismeretlenek a színészek. Bánsági Ildikó és Eperjes Károly is Jászai- és Kossuth-díjas színművészek, akik nem csak a színpadon, de számos filmben is bizonyítottak. A fiatal színész, Száraz Dénes pedig a hősszerelmes szerepét öltötte magára, ám őt sokan Tamás atyaként ismerik a TV2 sorozatából, a Jóban-Rosszban-ból. Az előadás előtt arra kértem őket, hogy meséljenek szerepükről, a színházhoz való viszonyukról.

 

Bánsági Ildikó Beatrix hercegné szerepében

Bánsági Ildikó az A hattyú című vígjátékban Beatrix hercegnét alakítja, ami számára azért volt nehéz, mert távol áll saját személyiségétől. Mint mondta, furcsa volt számára az az anyaszerep, aki a trónért még lánya érzelmeit is irányítása alá helyezi. A művésznő szerint egy színészt sokban meghatároz az, hogy egy szerep kedvéért meddig hajlandó elmenni. Például megközelíteni a „szívszakadás” pillanatát, ami azonban mégsem történik meg. Nagyon sok jó szerepe volt már, azonban mindig nyitott valami újra, szereti, ha meglepik egy felkéréssel, kihívással.

 

Eperjes Károly mint Jácint atya

Eperjes Károly A hattyúban Beatrix bátyját, Jácint atyát alakítja, aki éleslátásával és frappáns módszereivel az egész helyzetet megmenti, és végül minden jól sül el. A színművész számára kihívás volt ez a szerep, hiszen elődei között utoljára Sinkovits Imre játszotta ezt Magyarországon. Eperjes Károly szerint Molnár Ferencet játszani jó, hiszen nagyszerű iró, és emellett főiskolás kora óta nem játszott papot. A hattyúban ő oldja meg a bonyodalmat, ami  „nagyon jó feladat”. Ami a szerepeit illeti, úgy fogalmazott, hogy nem panaszkodhat, mert a Jóisten a tenyerén hordozza, remek feladatokat kapott eddig is színházban, filmben egyaránt. Számos filmben is szerepelt, és mind a két műfajt nagyon szereti, és azt reméli, hogy „ez a két műfaj is szereti őt, és nem vetik ki magukból”. Nem először játszott Horvátországban, és számára nagyon nagy élmény határon túli magyar közönség előtt szerepelni. Úgy fogalmazott, hogy amikor átlépi a határt, akkor mindig összefacsarodik a szíve, mert bármerre is lépi át, mindig otthon van.

 

Száraz Dénes Ági Miklósként

Száraz Dénest csak kevesen ismerik a horvátországi magyarok közül, Tamás atyát azonban annál inkább. A TV2 Jóban Rosszban című sorozata hozta meg számára a hírnevet, de sokan emlékeznek még arra a sörreklámra is, ahol elhangzik az elhíresült mondat: „Magyarország, én így szeretlek!” Száraz Dénes pedig valóban szereti Magyarországot, hiszen – az ő szavaival élve – „itt sikerült megvetnie a lábát”. A fiatal színész a felvidéki Érsekújvárról származik, de miután elvégezte Budapesten a Színház- és Filmművészeti Egyetemet, Magyarországon telepedett le. Nagyon fontos szerepet tölt be a színház az életében, ám komoly vágya, hogy egy magyar drámai filmben is játszhasson. A hattyúban a szerelmes hős szerepét osztották rá, ahol arra kell törekednie, hogy ne legyen túl sablonos a figura. A darabot már harmadik éve játsszák, ám saját bevallása szerint az elején még akadtak nehézségek. Ugyan jelenleg a tévésorozat és a színház is egyidejűleg ott van az életében, nem tesz különbséget a két műfaj között, mindkettőben megtalálja a jó dolgokat. Arra a kérdésre pedig, hogy mik a tervei a jövőre nézve, azt válaszolta, hogy mindenképpen a színművészet berkeiben képzeli el magát, ám hogy az a színpad vagy a film lesz-e, a sorsra bízza.