Népi gyermekjátékok versenyén vettek részt a várdaróciak

88

A várdaróci Gerle gyermektánccsoport tagjai múlt pénteken részt vettek a Belišće közelében fekvő Tiborjanci községben a népi gyermekjátékok versenyén, amelyre több mint száz gyerek nevezett be.

Régebben sem maguktól játszottak a gyerekek, hanem egymást utánozva tanulták a játékokat, és mivel senki nem szólt bele, hogy azok milyenek legyenek, együtt formálták, csiszolták őket. Az így kialakított népi játékok nem avulnak el, bármilyen korban és bármilyen körülmények között a gyerekek szórakozását szolgálják. Minden tájnak megvoltak a saját játékai, de sok hasonló is volt.

A Tiborjanci községben működő ifjúsági egyesület több évvel ezelőtt rendezett először versenyt népi gyermekjátékokból azzal a céllal, hogy ezeket a játékokat a mostani fiatalok is megismerjék. Minden évben szép számban érkeznek csapatok a játékokra, idén először a várdaróci Gerle gyermektánccsoport tagjai is részt vettek rajta.

– Mi tavaly készítettünk népi gyerekjátékokat a várdaróci tájházban, amellyel azóta már sok gyerek játszott, és a néptáncfesztiválunkon is sikeres volt a népi játszótér. Gyerekeink ezen a versenyen most egy másik tájegység régi játékait is megismerhették – mondta Micheli Zsolt, a Várdaróc Magyar Kultúregyesület elnöke.