Nemzetközi lett a kopácsi lecsófesztivál

0
597

Idén rendezték meg az 5. lecsófesztivált Kopácson, melyen összesen 24 csapat szakácsa mérte össze főzőtudományát, a horvát-baranyaiakon kívül magyarországi, vajdasági és felvidéki résztvevői is voltak a programnak.

Nagy népszerűségnek örvendenek a főzőversenyek vidékünkön. Sokféle étel elkészítéséből rendeznek megmérettetést, leggyakrabban a halászlé, a bográcsos bab, a pörkölt főzésében versenyeznek, de rostélyversenyről is írtunk már lapunkban.

A kopácsi Arany János Kultúregyesület lecsófesztivált kezdett szervezni öt évvel ezelőtt.

– Kopács a honvédő háború utáni években zöldségtermesztő faluvá vált, egyre többen kezdtek paprika- és paradicsomtermesztéssel foglalkozni, így szinte magától értetődik, hogy lecsófőzésből rendezünk versenyt, hiszen a híres magyar étel legfőbb alapanyagai a paradicsom és a paprika – nyilatkozta lapunknak Varga Tímea, az egyik szervező.

Hozzátette, azt is fontosnak tartották, hogy szórakozási lehetőséget biztosítsanak a kopácsi embereknek, akik ennek köszönhetően lazíthatnak egy kicsit.

Magyarországi, vajdasági és felvidéki résztvevők

Már az első években sem csak kopácsiak vettek részt a programban, hanem más drávaszögi településről is érkeztek vendégek. A lecsófesztiválnak idén rekordszámú nevezője volt, összesen 24 csapat versenyzett. Kopácsiakon és környékbelieken kívül magyarországi, vajdasági és felvidéki résztvevői is voltak a rendezvénynek.

Lacka Renátó

Lacka Renátó a vajdasági Bácskertes önkéntes tűzoltóegyletének az elnöke. Jó kapcsolatokat ápolnak a kopácsi lánglovagokkal, az ő meghívásukra érkeztek a fesztiválra. Természetesen beneveztek a főzőversenyre is.

– Mifelénk kétféle lecsót főznek, az egyikbe tesznek rizst és darált húst is, a másik megegyezik a kopácsival. Megpirítjuk a hagymát, szalonnát, utána tesszük bele a paprikát, paradicsomot, s a végén van még egy titkos hozzávaló is – tudtuk meg Lacka Renátótól, a bácskertesi önkéntes tűzoltóság vezetőjétől, aki később megosztotta velünk receptje titkos összetevőjét is, de ezt természetesen nem áruljuk el.

Volt egy csapat, amely még messzebbről érkezett a Drávaszögbe: Ferencz Gyula és barátai a felvidéki Füleksávolyról jöttek el hozzánk, a település Szlovákia déli részén található, a Losonci járáshoz tartozik, és 2012 óta áll testvértelepülési kapcsolatban Kopáccsal.

Ferencz Gyula

Ferencz Gyula lapunknak nyilatkozva elmondta, nagy örülnek, hogy itt lehetnek a lecsófőző fesztiválon, Kopácson.
Bár nagy a távolság, a hagyományok és az értékek mégis közel állnak egymáshoz, a lecsót is hasonlóképpen készítik, mint mi.

– Nálunk is népszerű étel az év ezen szakában a lecsó, igaz, a paradicsom és a paprika nálunk néhány héttel később érik, mi egy kicsivel északabbra vagyunk – mondta Ferencz Gyula, arra is célozva, hogy a Felvidéken ritkán van olyan nagy hőség, mint vidékünkön, ahol tényleg szép, napos időben zajlott a főzőverseny.

Nehéz feladat hárult a zsűrire

Idén először rendhagyó módon értékelte a zsűri az elkészült ételeket. Az előző években ugyanis a bírálóbizottság tagjai a csapatok között „cirkálva” kóstolgatták a bográcsok tartalmát, most viszont egy teremben gyűjtötték össze a mintákat, így a zsűrizők nem tudhatták, melyik ételt ki főzte.

– Nehéz dolga van a zsűrinek, mert sok jó közül kell kiválasztanunk a legjobbat – mondta Varga Tímea, aki a zsűri munkájában is részt vett.

Az tovább nehezítette a dolgukat, hogy mindenki szabadon engedhette a fantáziáját, azt rakott a lecsóba, amit csak akart – egyesek kolbásszal és szalonnával gazdagították az alapvetően zöldségekből készülő ételt, és volt, aki csirkehússal egészítette ki.

Varga Tímea

A verseny harmadik helyezettje Vileta Slavko Kopácsról, a második helyen a falu önkéntes tűzoltóegyletének a csapata végzett, melynek szakácsa Cickai Csaba volt, az idei legjobb lecsót pedig ifj. Kozár József főzte, aki Csúzáról érkezett. A győztesek értékes nyereményeket vihettek haza: vacsorajegyet a várdaróci Citadella étterembe, jegyet hajókirándulásra a Kopácsi-rétbe, aztán tárgynyereményeket, ezenkívül minden nevező csapat bográcsot és bográcsállványt kapott ajándékba.  A fődíjak támogatásoknak köszönhetően gyűltek össze, akárcsak a lecsók alapanyagául szolgáló zöldségek (a helyi termelőktől), melyekért ezúton is köszönetét fejezi ki a kopácsi kultúregyesület.

A lecsófőző versenyen kívül mindegyik csapat egy-egy tagja pálinkakóstolásban is megmérethette magát – tizenketten vettek részt a versenyen, melynek nyertese a magyarországi Bozsik Bernadett, az egyetlen női résztvevő volt.

A kopácsi kultúrotthon udvarában rendezett lecsófesztivál utcabállal zárult, a jó hangulatot a kórógyi Aranycsárdás zenéje csak fokozta.