Nem egyszerű az állattenyésztők élete

0
126

A vörösmarti Kucsera család már generációk óta foglalkozik tejtermeléssel. Az ágazat az évek során sokat változott, ma már csak a legelszántabb gazdák tartanak szarvasmarhát. Az állattenyésztőknek a kemény munka mellett manapság már számos előírásnak is meg kell felelniük, de emellett is akad probléma.

Kucsera Attila egész életében állattenyésztéssel foglalkozott. Jelenleg 16 fejőstehenet és 13 bikát tart, élelmezésük céljából pedig 70 hold földet művel. Elmondása szerint kemény munkával ugyan, de meg lehet élni a szarvasmarhák tenyésztéséből. Minden előírást betartanak, ám még így is meggyűlik néha a bajuk a szomszédokkal és a járási szervekkel is.

Kucsera Attila

– Az állattenyésztés nehéz munka. Általában reggel 4-kor kelünk, hogy elvégezzünk minden teendőt az állatok körül, illetve a földeken, majd ugyanez ismétlődik este is. Nincs se vasárnap, se ünnepnap, az állatokat minden nap el kell látni. Szerencsére jelenleg a tej értékesítése sem jelent gondot, szerződésünk van a Bellye Rt.-vel, mindennap elviszik tőlünk a megtermelt tejet – mondta Attila, hozzátéve, hogy több környékbeli tejtermelő is hozzájuk hordja a tejet, amit tőlük szállít el a felvásárló.

Nehéz mindenkinek megfelelni

Az állattenyésztést számos előírás szabályozza, melyeket Kucseráék mindig naprakészen követnek. A trágyalé tárolására például az előírások szerint négy különálló emésztőgödröt építettek, melyeket rendszeresen ürítenek. Annak ellenére, hogy minden szakmai ellenőrzés alkalmával megfelelőnek minősítették a feltételeiket, a járástól mégis azzal gyanúsították meg őket, hogy trágyalevet engednek az utcára.

– Amikor a ház előtt lévő mély árkot betemették, a helyére egy magasított, új járdát építettek, amitől még az esővíz sem tud kifolyni az udvarból. Ennek az elvezetését ugyan megoldottuk, ám a járási önkormányzat továbbra is azt állítja, hogy ott mi trágyalevet engedünk az utcára, és ezért folyamatosan feljelentenek bennünket, holott az csak esővíz, vagy esetleg az edényeink elmosásából származó tiszta víz – mondta Kucsera Attila, megjegyezve, hogy a szomszédokkal is rendszeresen meggyűlik a bajuk, akik szerint túl büdösek a tehenei. – De hát falun élünk – tette hozzá.

Az előírások szerint abban az esetben, ha 50 jószágnál kevesebbel rendelkezik egy gazdaság, az állatok a faluban tarthatók.