Négymillió kúna Eszék-Baranya megye védett kulturális értékeire

0
238
07-kultuszminisztrium

A Kulturális Minisztérium idén is több millió kúnával támogatja a védett kulturális értékek felújítását. A szentlászlói református templom 50 ezer, a laskói 70 ezer, míg a várdaróci 100 ezer kúnás támogatásban részesül, és ugyanennyi fordítható a vörösmarti Baranyai Júlia Tájmúzeumra is – olvasható a Kultuszminisztérium honlapján, ahol megyékre bontva sorolták fel azon épületeket, amelyek támogatásban részesültek.

A műemlékvédelem biztosítja a műemlékek fennmaradásának feltételeit. Magyar településeinken a legfontosabb ilyen épületek a templomok, amelyek közül a legtöbb nagyon rossz állapotban volt/van.

A sokat szenvedett szentlászlóiak számára biztosan nagy öröm lenne, ha végre befejeződne ősi templomuk felújítása, ami immár tizenkét éve tart. A kultuszminisztériumtól idén újabb 50 ezer kúna érkezett, így folytatódhat a felújítás, igaz, ez még mindig csak töredéke annak, ami az épület teljes befejezéséhez kellene. Folytatódhat a laskói templom felújítása is, mivel idén újabb 70 ezer kúnás támogatást hagyott jóvá a minisztérium.

Ami a várdaróci templomot illeti, amint azt már megírtuk, az elmúlt két esztendő során 230 ezer kúnát hagytak jóvá a járási költségvetésből e célra, legutóbb pl. 85 ezer kúna értékben új nyílászárókat építettek be. Jelenleg a mennyezet felújításán dolgoznak, amiről személyesen is meggyőződtünk, ez hamarosan befejeződhet, ugyanis a kultuszminisztérium 100 ezer kúnát hagyott jóvá az idei évre.