Négy szakirány végzősei búcsúztak az eszéki magyar iskolaközponttól

248

Ebben az évben négy szakirányon összesen kilenc diák köszönt el az intézménytől: a vendéglátó- és szállodaipari végzettségűek, a közgazdász tanulók, a szakácsok, valamint a gimnazisták.

Az általános iskola, még inkább a középiskola befejezése egy életszakasz végét jelenti. A horvátországi magyar oktatási intézményekben még él a ballagás hagyománya, amikor is a végzősök elköszönnek iskolájuktól. Az együtt eltöltött idő és az iskolában szerzett tudás jó alapot nyújt majd a továbbtanuláshoz, az igazi kihívást azonban a ballagás mögötti szimbolika, a felnőtté válás jelenti.

Tarisznyával a vállukon, énekelve búcsúztak az Eszéken működő Horvátországi Magyar Oktatási és Művelődési Központ (HMOMK) végzős középiskolásai tanáraiktól, diáktársaiktól, iskolájuktól. Körbejárták a Központ épületét, amely négy éven át volt második otthonuk.

A végzősök ilyenkor köszönik meg, hogy sokan – szülők, nagyszülők, testvérek, barátok és nem utolsósorban a velük foglalkozó tanárok – segítették őket a kitűzött céljaik elérésében, és féltő gondoskodással vették őket körül. A tanulók fájó szívvel váltak el egymástól és a tanáraiktól.

– A szülői kihívásokkal, feladatokkal tudnám összehasonlítani az osztályfőnökséget, mivel nem csupán oktatjuk, de neveljük, terelgetjük is őket, és ugyanúgy rettegünk értük, mint a saját gyerekünkért. Nekem egyébként ez volt az első osztályfőnökségem, úgyhogy érzelmileg is nagyon megérintett. Habár elballagnak, utána is követjük az életútjukat és természetesen visszavárjuk őket, az ajtó mindig nyitva áll, illetve az osztályfőnökök mindig itt vannak, ha bármilyen segítségre lenne szükségük – mondta el lapunknak Benić Venesza, az egyik végzős évfolyam osztályfőnöke.

Megható volt a ballagási műsor

A ballagási ünnepségre tartalmas és kreatív műsorral készültek a végzősök és az őket búcsúztató diákok is. A végzősök átadták a vándorbotot az utánuk következő osztályoknak, ők pedig útravalóként virágot kaptak, tarisznyát és sok bölcs tanácsot az osztályfőnököktől, tanároktól és az igazgatótól.

– Minden gyermek, minden család életében egy korszak zárul le a ballagással. Őket a szülők ránk bízták négy vagy három évvel ezelőtt. Hiszem, hogy ezek a gyerekek is megállják majd a helyüket az életben. Igyekeztünk olyan értékeket átadni a tudáson túl, amelyekre később alapozhatnak – mondta Andócsi János, a HMOM központ igazgatója.

A ballagáson részt vett Magdó János eszéki magyar főkonzul és Jankovics Róbert parlamenti képviselő, a HMDK elnöke is, aki beszédet is mondott.

Négy hosszú év volt ez a diákok számára, de véget ért. Ilyenkor az érzelmeké a főszerep, nehéznek érzik az elszakadást, de közben örömmel tölti el őket, hogy sikerrel vették az akadályokat. Méltó módon köszöntek el mindazoktól, akik éveken át igyekeztek beléjük csepegtetni tudást és emberséget.

A cikk az elektronikus média többféleségének és különbözőségének fejlesztéséről szóló Alap által került társfinanszírozásra.