Négy díj a kopácsiaknak a gádorosi disznótoros napon

0
407
09-kopcsiak-disznotoros-2

Harminckét csapat versengett a XIII. Gádorosi Nemzetközi Disznótoros Napon. Az Orosháza szomszédságában lévő Gádoros település múlt hét végi rendezvényén a kopácsiak csapata négy kategóriában is díjat szerzett.

A mintegy 5000 fős nagyközség általános iskolájának udvarán tartották meg a régió egyik legnagyobb gasztrokulturális rendezvényét, ahol a helyiek mellett a Kárpát-medence egyéb régióiból is érkeztek csapatok, amelyeknek a tagjai nemcsak disznótoros ételekkel, hanem népviseletükkel és egyéb térségi jellegzetességekkel is készültek az eseményre. A kopácsiakat a pár héttel ezelőtti kistarcsai böllérfesztiválon hívták meg a disznótoros napra. Erre is hasonló lelkesedéssel készültek, mint a februári fesztiválra.
A disznótoros esemény pénteken egy bemutatkozó esttel kezdődött, majd szombat kora reggel felvonultak a csapatok, és miután megízlelték a híres gádorosi körmös pálinkát, megkezdődött a munka.
A verseny a hagyományos falusi disznótor összes munkafázisát megjelenítette. A csapatoknak – hasítás után – fél-fél sertést kellett feldolgozniuk. Kötelezően hurkát, kolbászt, valamint egy szabadon választott terméket kellett elkészíteniük, amit egy terített asztalnál mutattak be.
A zsűri minden munkafolyamatot értékelt és pontozott. A népi, nemzeti jelleg, a hagyományok bemutatása kiemelt szempont volt. A zsűri elnöke Benke László olimpiai bajnok mesterszakács volt.
Farahó Zsolt, a kopácsiak egyik versenyzője, aki egyben a kopácsi HMDK-alapszervezet elnöke is, elmondta, hogy egy nagyon jó csapat állt össze már a kistarcsai fesztiválra is.
– Sajnos most nem mindenki jöhetett el, mert a hét végi eseményre kisebb létszámban kaptunk meghívást, de igyekeztünk most is helytállni. Több kategóriában is értékeltek, mi négyben kaptunk díjat. A Kovács János által készített szárazkolbásszal például a harmadik helyet szereztük meg – mondta Farahó Zsolt.
Ezek az események persze nemcsak az ételről és a hagyományápolásról szólnak, kapcsolatápolásra és közösségformálásra is jók. A kopácsiak a következő hónapokra is kaptak meghívásokat, a magyarországi rendezvények mellett több erdélyi eseményre is várják őket.
A Gádorosi Nemzetközi Disznótoros Napra a HMDK kopácsi alapszervezetének anyagi támogatásával jutott el a csapat.

 

{fcomments}