Nastavlja se izgradnja vodovodne mreže u Podolju

63

Još uvijek postoje dijelovi u malom naselju Općine Draž u koje nije provedena gradska voda. To predstavlja problem u onim domaćinstvima u kojima su bunari presušili. Nakon puno godina neblagoslovljena stanja, zahvaljujući i posredovanju Róberta Jankovicsa, saborskog zastupnika Mađara, nastavlja se izgradnja vodovodne mreže, a time će se uskoro riješiti problem vodoopskrbe mještana Podolja.  

U Podolju su u tijeku velika ulaganja, nedavno smo pisali kako je Ministarstvo kulture i medija RH odobrilo 119 tisuća eura za obnovu crkve svete Ane, što je 5. najveća ovogodišnja potpora ovakve vrste u državi. Osim toga, obnavlja se i etno kuća u selu, ali činjenica je da je nastavak izgradnje vodoopskrbne mreže gotovo jednake važnosti za mještane Podolja.

-Prije nekoliko godina uveli su gradsku vodu u jedan dio sela – rekao je Jožef Keresteš, čelnik  Udruge za očuvanje običaja Mađara Podolje, dodajući kako je zahvaljujući posredovanju Róberta Jankovicsa, saborskog zastupnika Mađara, osim završetka izgradnje vodovodne mreže, u tijeku je više vrijednih projekata na koje su mještani već jako dugo čekali.

Keresztes József: A vezetékes víz mellett több olyan fontos és értékes projekt is folyatmatban van, amelyekre a falusiak régóta várnak

Radovi su započeli od centra sela prema Kotlini, u duljini od otprilike jednog kilometra, gdje će se voda uvesti u nekih desetak obiteljskih kuća, odnosno u smjeru prema Dražu, gdje se većinom nalaze vikendice, ali i nekoliko obiteljskih kuća.

Sipos Norbert: Nagybodolyán az utóbbi évtizedben kiapadtak a kisebb kutak, sajnos a miénkben sincs víz; a vízhiány nagyon megnehezíti a mindennapjainkat

Norbert Šipoš stanuje u ulici prema Kotlini i, kako kaže, za njih će biti ogroman iskorak uvođenje gradske vode.

-Naravno da ćemo se i mi priključiti na javni vodovod, čim to bude moguće. Zadnjih desetak godina u Podolju su se isušili manji bunari, nažalost niti u našemu nema vode. Nedostatak vode uvelike nam otežava svakodnevni život, imamo veliku sreću što nam jedan susjed ovdje boravi samo vikendima i dozvolio je da upotrebljavamo njegov bunar, gdje gotovo svakih nekoliko dana, a ljeti i svaki dan pumpamo vodu do nas – izjavio je za naš list Norbert Šipoš, izražavajući nadu kako će se valjda uskoro riješiti taj problem.

Prijevod: Izabela Šegota

A cikk az elektronikus média többféleségének és különbözőségének fejlesztéséről szóló Alap által került társfinanszírozásra.