Nagy az érdeklődés a kettős állampolgárság iránt

0
346

Legalábbis Erdélyben. Három óra alatt több mint háromszázan érdeklődtek a csíkszeredai magyar főkonzulátuson, időpontot kérve a kedvezményes honosításhoz szükséges dokumentumok benyújtásához. A külképviseleteken időpontot egyeztetni már hétfőtől, dokumentumokat leadni viszont csak 2011. január 3-tól lehet.
Horvátországban ugyan érdeklődő akad, de szó sincs tumultusról. Kérdésemre a zágrábi magyar nagykövetségen elmondták, egyelőre még nem döntöttek arról, hol lehet majd beadni a kérvényeket. Az itteni emberek valószínűsíthető igényeit figyelembe véve két helyszínben gondolkodnak. Zágrábról és Pécsről van szó. De biztosat majd csak jövő héten tudnak mondani.
Hát ha a kedves MSZP-SZDSZ-es barátaink négy éve nem úgy döntenek, hogy spórolni fognak a külképviseleteken, és Eszéken nem zárják be a főkonzulátust (végül sehol másutt nem zárták be, csak itt!), most nem kéne azon gondolkodni, hova kényelmesebb és olcsóbb az embereknek elutazniuk, hogy beadhassák állampolgársági kérelmüket. A lényeg, hogy – a zágrábiakat leszámítva – mindenképpen utaznunk kell. A fejleményekről természetesen folyamatosan tájékoztatni fogjuk olvasóinkat!
Nemrég elérhetővé vált egy honlap is, a www.allampolgarsag.gov.hu. Ez annak a honlapnak a címe, ahol az egyszerűsített magyar honosítási eljárással kapcsolatos minden kérdésünkre választ kaphatunk. Ahhoz, hogy valaki magyar állampolgárrá válhasson, az alábbiak szerint kell eljárnia:
“Az állampolgársági kérelem mellett a kérelmezőnek be kell nyújtani a születési anyakönyvi kivonatát és a családi állapotát igazoló okiratokat (házassági anyakönyvi kivonat, válást igazoló dokumentum, stb.), valamint a magyar származást igazoló dokumentumokat (például a felmenők születési anyakönyvi kivonatai, de lehet plébánosi/lelkipásztori igazolás vagy régi magyar okirat, például illetőségi bizonyítvány, iskolai bizonyítvány, katonakönyv, stb.). A magyar származás igazolásánál fontos, hogy a családi kapcsolat, azaz a leszármazás végig követhető legyen. Mellékelni kell még egy magyar nyelven, saját kézzel írt önéletrajzot és két darab igazolványképet.”
Nem lesz egyszerű, hiszen mindenkinek személyesen kell utánajárnia. Az eljárás ingyenes, kivéve az időt és az utazásra fordított pénzt. Valószínűleg nem mindenki él majd vele, inkább csak azok, akiknek valamilyen oknál fogva szükségük van rá, vagyis ezúttal a lelki-érzelmi motiváció a második helyre szorul vissza. 2004. december 5-e után nem hittem volna, hogy hasábjainkon még foglalkozom majd a magyar állampolgársággal kapcsolatos kérdésekkel. Ám a sérelmeket fel kell dolgozni – megbocsátani lehet, de felejteni nem szabad!

{jcomments on}