Muravidékiek a pólai magyaroknál

102

Egy csapat muravidéki magyar érkezett a hétvégén az isztriai Pulába, ahol a helyi magyarok fogadták őket, majd a háromnapos látogatás alatt Fiumét is megtekintették.

A pécsi Fiume Barátai Egyesület „Muravidék és a tenger” című, a Bethlen Gábor Alap által támogatott pályázatának célja, hogy a muravidéki magyarok megismerkedjenek a tengermelléki történelmi és kulturális örökségünkkel. Egyben tükörprojekt is, hiszen a pulai-umagi magyarok augusztusban szakmai kiránduláson vettek részt Muravidéken. December 8-10 között pedig a szlovéniai magyarok érkeztek Pulába, majd Fiumébe. A projekt kezdeményezője a Fiume Barátai Egyesület, amely szervezet hídszerepet lát el a határon túli magyar-magyar kapcsolatok fejlesztésében.

A háromnapos program alatt a résztvevők az isztriai magyarok kalauzolásával megtekintették Pula és Fiume magyar vonatkozású emlékhelyeit és nevezetességeit, valamint tapasztalatot cseréltek és új barátságokat kötöttek.

A pályázatban három szervezet vesz részt: a Fiume Barátai Egyesület (Pécs-Magyarország), a Muravidéki Pedagógusok Egyesülete (Lendva-Szlovénia) és a Móricz Zsigmond Magyar Kultúregyesület (Pula/Póla-Horvátország).