Munk Erik lett a Kárpát-medence halfőző-bajnoka

0
1817
Kárpát-medencei-halászléfőző-bajnokság

Balatonszárszón (Magyarország) rendezték meg az első Kárpát-medencei halászléfőző bajnokságot, amelyen minden régiót a legjobbak, a különböző halászléfőző-versenyek győztesei képviseltek. A mesterszakácsokból, halászlébajnokokból álló zsűri a drávaszögi Munk Erik bajai típusú halászléjét ítélte a legjobbnak, ezzel elnyerte az év halászléfőzője címet, és a bajnokság vándorkupáját is ő hozhatta haza.

Rendhagyó módon emlékeztek meg a nemzeti összetartozás napjáról Balatonszárszón: a Magyar Nemzeti Gasztronómiai Szövetség támogatásával Kárpát-medencei halászléfőző bajnokságot szerveztek, amelyre a szervezők a történelmi Magyarország minden térségéből olyan személyeket hívtak meg, akik korábban különböző halfőző-versenyeken bizonyítottak, s mint legjobbak méltóképpen tudták képviselni tájegységüket a kiemelkedő hungarikum készítésének versenyén.

A versenyen 32 csapat indult, a drávaszögiek két bográccsal neveztek be: a laskói HMDK- alapszervezet szakácsa Munk Erik volt, a laskói Ifjúsági Egyesület nevében pedig Erik segítségével Molnár Mónika főzött.

halfozo

Erik amellett, hogy ő szervezi a környék egyik legnagyobb halfőző-versenyét Laskón, főztjével a vidék településein rendezett versenyeken is a legtöbbször dobogós helyre kerül. Jó kapcsolatot ápol a bajai halfőzők klubjával is, így a Balaton-parti versenyen a tőlük kapott recept alapján főzött, természetesen most is ügyelve arra, hogy csakis hagyományos ízek és alapanyagok kerüljenek a bográcsba.

Mivel a Kárpát-medence legjobb halfőzői versenyeztek, a Lukács István háromszoros Oscar-díjas mesterszakács által vezetett zsűrinek jobbnál jobb halászleveket kellett kóstolnia, majd kiértékelnie. Végül megszületett a döntés, amit már a Csukás Színházban hirdettek ki. Forschner Rudolf gasztronómus, ötletgazda és zsűritag ismertette a végeredményt. A zsűri arany minősítéssel 5 versenyzőt jutalmazott. A laskói csapatnak két aranyat sikerült szereznie, a legjobb ételt Munk Erik főzte, aki ezzel elnyerte az év halászléfőzője címet, és ő hozhatta haza a bajnokság vándorkupáját.

halfozo

Erik azt mondja, nagy elismerés számára, hogy egy ilyen versenyen bajnoki címet nyert, és örül annak, hogy a neves zsűritagok is értékelték a hagyományos ízeket. Hozzátette, régóta tervezi, hogy részt vesz a bajai halfőző fesztiválon, reméli, hogy idén ott lehet a közel kétezer halfőző között ő is.

A csúzai Kovács Csárda csapata ugyancsak ott volt a balatonszárszói eseményen, az ő halételük szintén arany minősítésben részesült.