Monotípia: játék a színekkel

0
61

A verőcei (Virovitica) Karácsonyi Mária monotípiáival a Facebook-oldalán találkoztam. A festészetet és grafikát ötvöző technikával készült képei hatást gyakorolnak, érzelmet váltanak ki a befogadóból, akinek az az érzése, nem biztos, hogy egyetért az alkotóval, aki szerint inkább csak szórakoztató időtöltésről, hobbiról van szó, mint művészetről.

A monotípiával, avagy az egyszeri nyomtatás technikájával elméletileg már nekem is találkoznom kellett volna, hiszen az iskolai foglalkozások egyszerű eszközökkel is kivitelezhető, kedvelt technikája ez.

Egy különleges alkotási módról van szó, amely egyaránt hordozza a nyomtatott grafika és a festészeti technika sajátosságait, jól mutatja a kettő közti szoros kapcsolatot.

- Reklám -

Ha valaki jobban elmerül a monotípia rejtelmeiben, felismeri, hogy végtelen variációs lehetőség rejlik benne. Az alkotó elképzeléseit sokszor hosszas próbálgatás előzi meg, míg a kívánt hatást eléri.

Ezzel a technikával alkot a verőcei Karácsonyi Mária is, képeit pedig a közösségi hálón teszi közzé, itt találkoztam velük én is. Felkerestem Máriát, hogy interjút készítsek vele, egyrészt és főleg azért, mert alkotásai azonnal megtetszettek, másrészt pedig amiatt, hogy gondoltam, inspiráló lehet a képzőművészetre fogékony olvasóink számára, hogy akár kipróbálják, kísérletezzenek a monotípiával ebben a járványterhes időszakban, amikor az ember több időt tölt a négy fal között.

Sok múlik a véletlenen

Mária egy képzőművészeti tanfolyamon ismerkedett meg a monotípia technikájával, itt készült első néhány képe, azóta viszont otthon is alkot.

– Vízfestéket és speciális papírt használok ehhez a módszerhez, melynek lényege, hogy miután felviszem a papírra a festéket, egyszeri nyomatot készítek róla. A néhány percet igénybe vevő alkotómunka során sok múlik a véletlenen, nem könnyű a saját képzeletünk szerint alakítani a végeredményt. A legtöbb képnek azután adok címet annak alapján, hogy mire asszociálok, mire emlékeztet, milyen érzést vált ki belőlem. Néha persze sikerül a saját elképzelésem szerint alakítanom a képet, ilyen a Jégvilág és a Képzeletbeli tér című alkotásom – mondja Mária, utóbbi képe látható cikkünk mellett.

A műhelyfoglalkozásokon pasztellel, szénnel, tussal is kísérleteznek, hagyományos technikákkal is szokott alkotni, oldalán viszont csak a számára kedvesebb képeket osztja meg.

Mária főállásban horvát nyelv és irodalom szakos tanár, a verőcei szakközépiskolában tanít. Munkája és hobbija mellett a Verőce-Dráva Mente Megyei Magyarok Közössége tevékenységében is részt vesz férjével, Istvánnal együtt, aki vezeti az egyesületet, illetve azon belül a Verőcei Gerlicék énekkart.

Nemzetiségét tekintve horvát, tanfolyamokon ismerkedett a magyar nyelvvel, énekel az énekkarban, segíti férjét az egyesületi tevékenységben, de közreműködik abban a munkában is, melynek célja, hogy a régió magyarjai mind jobban megőrizzék anyanyelvüket.