Módosultak a felhasználási kritériumok

0
53
Aleksandar Tolnauer, a Kisebbségi Tanács elnöke

A zágrábi Kisebbségi Tanács július 13-án tartotta meg a sorrendben 91., ezúttal telefonos ülését. A tanácskozáson az idei rendkívüli helyzetre való tekintettel módosították a támogatások felhasználási kritériumait.

Az április 21-én megtartott ülésén a zágrábi Kisebbségi Tanács (KT) az idei állami költségvetésben jóváhagyott összegnek a nemzeti kisebbségi egyesületek programjai közötti elosztásáról döntött. A magyar kisebbség programjai részére rekordösszegű támogatást hagytak jóvá. A kilenc megyéből 45 magyar szervezet nyújtott be pályázatot. Idén az 5.223.000 kúnából minden szervezet, amely pályázott, támogatásban részesült.

Matijević Olivér, a HMDK ügyvezető elnöke, aki a HMDK-s szervezetek pályázatait koordinálja, elmondta, hogy az idei rendkívüli helyzet miatt a Kisebbségi Tanács módosította a támogatások felhasználási kritériumait.

– Sajnos idén, amikor végre megfelelő mértékű támogatást kapnak szervezeteink a működésükre és rendezvényeik megtartására, a koronavírusos járványhelyzet miatt jelentősen kevesebb kulturális eseményre kerül sor, és emiatt a jóváhagyott összegek rendeltetésszerű felhasználása is gondot jelent. A Kisebbségi Tanács a rendkívüli helyzethez alkalmazkodva módosított a felhasználási kritériumokon, így a rendezvényekre szánt összegek nagyobb részét olyan beruházásokra lehet fordítani, amelyekre egyébként nem lett volna módjuk. Itt például eszköz- és infrastrukturális fejlesztésre gondolok, a székhely felújítására, a berendezések felújítására, informatikai eszközök beszerzésére – mondta Matijević Olivér, aki hozzátette, hogy erről minden egyesületüket értesítették.