Mivel fűtsünk? – Néhány alternatív megoldás

0
323

Tél elején sok háztartásban felmerül a kérdés, hogy mivel is fűtsön, mi éri meg a legjobban? Van, aki a hagyományos tüzelőanyagokat részesíti előnyben, de számos alternatív fűtési módszer is létezik már.

A téli fűtés a legtöbb háztartásban komoly kiadást jelent, ezért aki csak teheti, igyekszik a legolcsóbb és a számára legmegfelelőbb megoldást választani. A legkevesebbe kerül még mindig a fával való fűtés, azonban a tűzifa ára is emelkedik, ráadásul a legtöbb pluszmunkával jár. Az elektromos árammal való fűtés ugyan tisztább, és kevesebb vele a bajlódás, azonban ez az egyik legdrágább megoldás. A gáz valamivel olcsóbb, mint a villany, ám az induló költségek magasabbak. Természetesen léteznek egyéb fűtési alternatívák is, melyeknek mind megvan az előnye és a hátránya is.

Egyre népszerűbb a pellet

Napjainkban egyre népszerűbbek a pelletkályhák, melyek amellett, hogy viszonylag tiszták, üzemeltetésük sem túl költséges. A kórógyi Cserepes Zoltán pár éve használ pelletkályhát a kávézójában, ahol elmondása szerint ez a legpraktikusabb.

– Több módszert is kipróbáltunk az éveksorán, ám egyik sem aratott maradéktalanul sikert. A villany túl költségesvolt, a hagyományos fatüzelés pedig macerás és piszkos, nem kávézóba való. Apelletkályha tisztább és könnyen szabályozható, hamar befűti a termet. Ami aköltségeket illeti, maga a kályha drágább, mint egy hagyományos, viszont afűtőanyag eddig olcsóbb volt. Sajnos idén annak is felment az ára, így már nemolcsóbb, mint a fa – mondta Cserepes Zoltán, hozzátéve azt is, hogyszerinte ez a fajta fűtés azoknak ideális, akik el akarják kerülni a fávaltörténő bajlódást.

Cserepes Zoltán

A vállalkozó szelleműek akár maguk is készíthetnek otthon pelletet, amihezgallyakra, fűrészporra és hulladékfára van szükségük.

A hőszivattyús fűtésrendszer praktikus alternatíva lehet

Sokak számára ismeretlen a hőszivattyús fűtés, pedig az egyik legpraktikusabb és legolcsóbb alternatíva lehet. A hőszivattyú nem más, mint a ház és környezete hőmérséklet-különbségét használó fűtés és hűtés központi eleme. A szerkezet beszerelésének költségei ugyan magasak, de a befektetés idővel megtérül. A kopácsi Bálint Szilvia és családja lassan két éve használja ezt a rendszert, és idáig elégedettek.

– Mielőtt a hőszivattyúsrendszert kezdtük alkalmazni, gázzal fűtöttünk. A hőszivattyú ahhoz képestjelentős megtakarítást jelent, főként mivel nemcsak fűtésre, hanem hűtésre isalkalmas – mondta Szilvia, aki hozzátette, hogy az új rendszerrel a fűtés és ahűtés összköltsége annyi, mint amennyi előbb csak a fűtésé volt.