„Mindig magabiztosan mozogtam a konyhában”

0
273

A vidékünkre jellemző hagyományos ételei miatt kedvelik oly sokan a várdaróci Darócz éttermet. Itt dolgozik a laskói Thomajer Krisztián, aki már általános iskolás korában elhatározta – szakács lesz. Pályafutása során kitanulta a tengeri halak és „herkentyűk” készítését az Adrián, szívéhez mégis inkább a hazai, őrölt paprika alapú ételek állnak közelebb.

A főzőcskézést egész fiatalon kezdte odahaza, szülei mellett a konyhában és a kerti partik alkalmával. A bográcsos ételek készítése, a hal, csirke, bab, a pörköltfélék és más paprikás ételek hozták meg számára igazán a kedvet e tevékenység iránt. 

Nem is volt kérdés számára, hogy milyen szakmát választ a laskói általános iskola elvégzése után.

Noha az elején nem volt könnyű számára az eszéki horvát tannyelvű vendéglátói szakközépiskola, de tartva magát elhatározásához, gyorsan vette az akadályokat, és harmadikban már osztályelső volt a szakács szakon.

A kötelező gyakorlatot a várdaróci Citadella étteremben teljesítette, itt is helyezkedett el legelőször. Később lehetősége nyílt tengerparti munkára, melyet örömmel vállalt, legfőképpen tapasztalatszerzés céljából.

– Rendkívül hasznos volt számomra, hogy beletanulhattam a tengeri halak és a mediterrán, olaszos ételek készítésébe. Kihívást jelentett számomra, hogy meg kellett kóstolnom a kagylót, amit nyersen fogyasztanak, de végül is kellemes csalódás volt. És az sem volt mindennapi élmény, amikor először kaptam a konyhára élő polipot, amely arra várt, hogy elkészítsük és tálaljuk – mesélt Krisztián a tengerparti munkájáról, hozzátéve, az sem volt mellékes számára, hogy itt egy olyan vendéglőben próbálhatta ki magát, ahol sokkal nagyobb a forgalom és az elvárások, mint a hazai „vizeken”.

Gyakran vált hasznára magyar nyelvtudása

Néhány hónapig dolgozott a csúzai Piros Csizma étteremben, majd ismét a tengerparton helyezkedett el, egy jól menő poreči étteremben. Munkatársai között volt szlavóniai, macedón és a horvátot az olasz nyelvvel keverő isztriai. Ő volt az egyedüli, aki magyarul beszélt, ami, akárcsak az előző tengerparti munkahelyén, itt is gyakran vált hasznára.

– Sokat jelentett a magyar turisták számára, hogy van olyan alkalmazott, akivel saját nyelvükön beszélhetnek – hangsúlyozta.

Thomajer Krisztián
Thomajer Krisztián

Örül, hogy idehaza boldogulhat

Néhány év szezonmunka után úgy döntött, idehaza próbál állást keresni. Rövidebb ideig dolgozott a laskói hotelben, majd másfél évvel ezelőtt sikerült elhelyezkednie a Darócz étteremben, amely egyre nagyobb ismertségnek és népszerűségnek örvend régiónkban és országos szinten is.

Boldog, hogy a szomszéd faluban dolgozhat, nagyszerű vendégekkel és munkatársakkal, s hogy köztük van húga, Tímea is, aki felszolgálóként veszi ki részét a csapatmunkából.

– Hasznos volt a tengerparti munka, de a hazai konyha közelebb áll hozzám, a fűszerpaprika és minden étel, amit a felhasználásával készítünk. Mi is termesztünk odahaza paprikát, természetesen ezt használom a halfőzőversenyeken is – mondja a laskói szakács. A legutóbbi laskói paprikafesztiválon ezüstérmes lett főztjével.

Azt is elárulta, az itthon való boldogulás számára elsősorban nem gasztronómiai kérdés.

– Fontos számomra, hogy a családom és a barátaim közelében élhetek, idehaza szeretnék családot alapítani, de ha véletlenül az élet mégis másfelé visz majd, azt is elfogadom – mondja Krisztián, hozzátéve, szakmája rendkívül szerencsés abból a szempontból is, hogy gyakorlatilag bárhol elhelyezkedhet vele, hiszen szakácsra mindenütt szükség van, mert amíg világ a világ, az emberek szeretni fogják a hasukat.