„Minden magyar számít”

0
322
08-pula-1

A HMDK számára fontos, hogy a kis közösségekben élő magyarok megőrizzék identitásukat, a magyar nyelvet és a magyar kultúrát – mondta Jankovics Róbert, a HMDK ügyvezető elnöke, aki a hét végén az isztriai és a tengermelléki-fennsíki megyei magyar tagszervezetek vezetőivel egyeztetett.

 

A Horvátországi Magyarok Demokratikus Közössége (HMDK) alapszervezeteinek nagy része Baranya és Szlavónia területén működik, de több egyesületük a tömbtől távolabb, a szórványban tevékenykedik.

– Ami a fennmaradást illeti, utóbbiaknak sokkal nehezebb a dolguk, hiszen nem magyar többségű közösségekben élnek, nem tudják mindennapjaikban megélni magyarságukat. Ezért különösen fontosak az olyan egyesületek, mint például a pulai székhelyű HMDK-alapszervezet, amely az egyik utolsó mentsvára a szórványban élő magyarságnak. Hiszen az általa biztosított keretek között össze lehet gyűlni nemzeti ünnepeink alkalmával, ilyenkor egymással magyarul beszélgetnek, és így a hagyományokat is fönn tudják tartani ottani nemzettársaink – mondja Jankovics Róbert, a HMDK ügyvezető elnöke, aki hozzátette azt is, hogy többek között ezekről is szó volt a HMDK Isztria megyei egyesületének a közgyűlésén.
Az összejövetelen Lőcsei József, az isztriai szervezet elnöke számolt be az elmúlt időszak tevékenységéről, legnagyobb rendezvényükről, a Magyar Kultúra Hetéről.
– Nagy múltra tekint vissza ez a rendezvényünk, amelyről azt is elmondhatjuk, hogy Pula idegenforgalmi kínálatának részévé vált. A gond az, hogy tagságunk folyamatosan öregszik, és kevés a tenni akaró magyar nemzetiségű fiatal. Remélem, hogy e téren változik majd a helyzetünk. Köszönjük a Bethlen Gábor Alap támogatását, amely nélkül valószínűleg nem sikerült volna biztosítani az egyesület zavartalan működését – nyilatkozta lapunknak Lőcsei József, akit a közgyűlés ismét elnöknek választott, az alelnök Kuncser Rudolf lett, rajtuk kívül még heten foglalnak helyet a vezetőségben.
 

Egyeztetés Fiumében
A HMDK Tengermelléki-fennsíki megyei egyesületének vezetősége az idei rendezvényekről egyeztetett Jankovics Róberttel, a HMDK ügyvezető elnökével Rijekában.
Viola Éva, az egyesület elnöke elmondta, idei tevékenységük a tavalyihoz hasonlóan gazdag lesz, így rendezvényből, programból nem lesz hiány. Problémaként említette viszont székhelyük működtetetését, amely felemészti költségvetésük nagy részét, ezért igyekeznek a pályázati lehetőségeket is kihasználni. Programjukat a budapesti Bethlen Gábor Alap és a zágrábi Kisebbségi Tanács anyagi támogatásából valósítják meg.

 

{fcomments}