Mikor lesz a horvát közszolgálati televízióban újra magyar adás?

286

Sajnos az, hogy a többségi sajtóban mit írnak rólunk, a legtöbb esetben tőlünk független, vagyis nem tudunk kihatni rá. Hogy mi mit írunk, és amit kiadunk a kezünkből, milyen színvonalú, az bizony tőlünk függ.

Ami a kisebbségi elektronikus médiát illeti, ha hiszik, ha nem, mi, magyarok járunk az élen. Rádiós adásuk – közszolgálati – még az olaszoknak van rajtunk kívül, de televíziós kisebbségi műsorunk csak nekünk (a Szlavón Televízióban).

A horvát költségvetésből a Kisebbségi Tanács 64-féle kiadványt finanszíroz évente. Írott sajtójuk rajtunk kívül a szerbeknek, az olaszoknak, a macedónoknak, a bosnyákoknak, a montenegróiaknak, a cseheknek és a németeknek van. Az olaszoknak Rijekában, nekünk, magyaroknak pedig itt, Eszéken van lehetőségünk arra, hogy napi 15 perces műsort sugározzunk az éterbe a horvát közszolgálati rádióban. A horvát közszolgálati televízió viszont a füle botját sem mozdítja. Általában pénzhiányra hivatkozik, de ez nem volt mindig így.

A Zágrábi Televízió 1978-ban kezdte a nemzetiségek nyelvén készülő tájékoztató jellegű adásait sugározni. Az újvidéki televízióval együttműködve biztosította a megfelelő adásokat, ami annyit jelentett, hogy átvette az Újvidéki Tv-től a magyar nyelvű híradót vagy a Barázda című faluműsort. De önálló műsort is szerkesztettek, a Láthatár című televíziós magazint. A műsor az eszéki stúdióban készült, de Zágrábban hívták elő és vágták az adást, és onnét is sugározták. Az adást 1991-ben megszüntették.

1997-től folyamatos volt a próbálkozás, hogy a horvát közszolgálati adó állítsa vissza a kisebbségi műsorokat, de nem volt rá hajlandóság. A Horvát Televízió saját berkein belül készíti el heti rendszerességgel a Prizma című multinacionális műsort, amely elvileg a kisebbségekről szól, de a többség nyelvén, amit immár 17 éve sugároznak.

Nem tudni, hogy meddig lehet még kifogásként pénzhiányra hivatkozni. A zágrábi Kisebbségi Hivatal már többször támogatta a Prizmát. Utoljára hat, a kisebbségekhez tartozó ember továbbképzését finanszírozta, akik azóta más műsoroknak dolgoznak a HTV keretein belül, és továbbra sincs a kisebbségek nyelvén szóló adás a közszolgálati televízióban. Egyszerűen minden idevonatkozó törvénynek, kötelezettségnek és a kisebbségi képviselők folyamatos ostromának is ellenállnak. Tehetik ezt mindaddig, amíg az EU be nem keményít, vagy amíg a HTV nézettség adatai az eddigieknél is sokkal rosszabbá nem válnak, így aztán kénytelenek lesznek a szappanoperák helyett és a sportközvetítések mellett, amik milliókba kerülnek, a kisebbségi műsoroknak is helyet szorítani.