Midlinszki István nagyon motivált, ha az ifjúságról van szó

Szerveződnek a vörösmarti fiatalok

0
189

Vörösmarton a HMDK által bérelt épületet nemcsak a Dália Egyesület használja, hanem a helyi fiatalok is, akikből Midlinszki István igyekszik lelkesen egyesületet kovácsolni. Több programot szerveztek már, és számos ötletük, tervük van a jövőre vonatkozóan.

A vörösmarti kézimunka-kedvelő asszonyok által alapított Dália Egyesülethez a közelmúltban fiatalok is csatlakoztak, akik kreatív ötleteikkel bővítik a szervezet tevékenységét. Legfőbb gondjuk, a székhelyhiány nyár végén megoldódott, amikor a HMDK házat bérelt számukra a Petőfi utcában.

Az épület használatba vétele óta több programot is tartottak itt; a kézimunkázó asszonyok kiállították munkáikat, jó hangulatban telt az Anna-napi zenés összejövetel, és a fiatalok is többször éltek már a helyiség adta lehetőséggel.

A csapatban Midlinszki István a főszervező, ő verbuválja, lelkesíti a fiatalokat a közösségi munkára.

István egy közeli borgazdaságban, a Kalazić pincészetnél dolgozik. Munkahelyi tevékenysége sok mindenre kiterjed: dolgozik a szőlőben, a pincében, traktorozik, targoncát vezet, részt vesz a bor értékesítésében, amolyan mindenes szerepet tölt be.
Közösségi tevékenységből azelőtt nem vette ki a részét, most mégis nagyon motivált, ha az ifjúságról van szó.

Vörösmarton már egy ideje nem tesz senki semmit a fiatalság érdekében, ezen szeretnék változtatni. Van egy tízéves lányom, néhány év múlva kamaszkorba lép, és elgondolkodtam, vajon milyen lehetőségei lesznek építő jellegű közösségi tevékenységre ebben a faluban? Úgy látom, szükség van egy tettre kész ifjúsági egyesületre, amely hasznos elfoglaltságot biztosíthat a fiataloknak – mondta el lapunknak István.
Hozzátette, Sipos Tűr Klára vezetésével nemrég cserkészcsapat alakult, amelynek tevékenységét rendkívül pozitívnak tartja, és amellyel szívesen együttműködne a jövőben.

Sokrétű tevékenység több korosztály számára

Tető alá hoztak már a székhelyen retró jellegű zenés rendezvényt az idősebb korosztálynak, diszkót a fiataloknak és gyerekzsúrt a legkisebbek számára.

Nemcsak a tinédzsereknek szeretnénk programokat nyújtani, hanem más korosztályoknak is, és természetesen nem csak zenés összejövetelekben gondolkodunk, számos más programötletünk van a jövőre vonatkozóan – tudtuk meg Istvántól.

Ezek között említette a színházi estet, melyre környékbeli magyar színjátszókat hívnának meg, mert úgy látják, volna igény ilyen jellegű előadásra a vörösmartiak körében.

Az ifjúság szerveződését helyiek is díjazzák, amit néhányan segítségükkel fejeztek ki, így többek között hűtőszekrényt és tévékészüléket is kaptak. Filmes estéket is szervezhetnek a téli hónapokban.

Társadalmi munkában teszik szebbé „második otthonukat”

István megjegyezte, a fiataloknak egyébként nem kell különösebb ok vagy program, hetente többször is találkoznak a székhelyen, a helyiség rövid idő alatt „második otthonukká” vált.

Az épületet házigazdához méltóan gondozzák, nemcsak szórakozni járnak ide, hanem önkéntes akciókat is szerveznek, melyekben részt vesz a csapat apraja-nagyja. Udvart rendeztek, csatornát pucoltak, takarítottak stb.

Az épülethez tartozó pincehelyiség mozgatta meg leginkább a fantáziánkat, ahol a legutóbbi bulit tartottuk. Ezen a helyiségen végeztük a legtöbb munkát is. Vakoltunk, meszeltünk, pultot építettünk, ajtót festettünk, és felújítottuk a villanyhálózatot – mondta István, hozzátéve, még sok-sok munka vár rájuk ezután is, a cél a mind szebb és használhatóbb környezet.
Hangsúlyozta, mindannyian hálásak Jankovics Róbert parlamenti képviselőnknek, a HMDK elnökének, hogy kibérelte a Dália egyesület számára és számukra az épületet, és hogy további támogatása felől biztosította őket.

Jelenleg közel húsz fiatal vesz részt aktívan a tevékenységekben, nemcsak vörösmartiak, hanem kiskőszegiek és darázsiak is, de jó kapcsolatot ápolnak a bezdániakkal (Vajdaság), a csúzaiakkal, és más környékbeli ifjúsági egyesülettel is felvennék a kapcsolatot.