Mezőgazdasági szaktanácsadásért is fordulhatnak falugazdászunkhoz

0
123
Péter Valentina

A HMDK Gazdakör keretében is fut a Kárpát-medencei falugazdász program. Ezt a funkciót a várdaróci Péter Valentina, okleveles növénytermesztő mérnök tölti be, aki szerepköréről, feladatairól beszélt lapunknak.

A mezőgazdaság, a vidékfejlesztés nálunk is fontos terület, akárcsak a többi Kárpát-medencei régióban, a horvátországi magyar lakosság jelentős része vidéki környezetben él, s az agráriumból tartja el családját.

Erre alapozta jövőjét Valentina is, aki az eszéki mezőgazdasági egyetem alapképzésén szerezte diplomáját, növénytermesztő mérnök szakon. Előtte az Eszéken működő Horvátországi Magyar Oktatási és Művelődési Központban tanult. Az a tapasztalata, a magyar középiskola jó alapnak bizonyult a felsőfokú tanulmányokhoz is.

– Azért választottam ezt az egyetemi szakot, mert gyerekkorom óta szeretem a természetet, és szerettem volna elmélyíteni tudásomat a földművelés témakörében – nyilatkozta lapunknak Valentina.

Tavaly nyár óta tölti be a falugazdász szerepkört a HMDK Gazdakörén belül. 

A Kárpát-medencei falugazdász program keretében több mint száz külhoni szakember látja el fontos információkkal és a gazdálkodáshoz szükséges tanácsokkal a Magyarország határain túl élő magyar termelőket. A falugazdászok munkájának eredményeként a külhoni mezőgazdászok bekapcsolódhatnak az anyaországi kül- és belkereskedelembe is, a támogatások által pedig megerősödhetnek a határon túli magyar gazdaságok.

– Feladataimhoz tartozik a Gazdakör programjaiban való aktív részvétel, adatbázis létrehozása és vezetése a horvátországi magyar gazdaságokról, továbbá pályázatírás, a gazdák látogatása és szakmai tanácsadás, ügyfélfogadás is. Tájékoztatom a termelőket az országos pályázatokról, szakmai utazások és rendezvények szervezéséből is kiveszem a részem – mondta Valentina. 

Ami a szakmai tanácsadói feladatait illeti, tette hozzá, leginkább a vetőanyag kiválasztásával, permetszerek használatával kapcsolatban, illetve a pályázatírás területén igénylik a segítségét.

Ügyfélfogadást a HMDK bellyei épületében tart hétköznapokon 9 és 15 óra között, előre egyeztetett időpontban.

Valentina igyekszik minél magasabb szinten ellátni feladatait, hogy megkönnyítse gazdáink mindennapjait. Örömmel tölti el, hogy szakmájában dolgozhat.

Kérdésemre, milyen programokra, szakmai kirándulásokra kerül sor a Gazdakör szervezésében a közeljövőben, elmondta, legközelebb a Felvidékre szerveznek tanulmányi kirándulást, illetve ezen a hétvégén látogat a Gazdakör csapata az orosházi (Magyarország) Hagyományok, Ízek Versenyére, ahol a kolbásztöltés kategóriában versenyeznek most is, mint ahogy már évek óta, és ahonnét több díjat, elismerést is hazahoztak már, öregbítve gazdaszervezetünk hírnevét.