Megvan, milyen lesz a horvát euró

0
26

Horvátország 2023. január 1-jén tervezi bevezetni az eurót mint hivatalos fizetőeszközt. Nemrég az is kiderült, milyen motívumok lesznek a horvát pénzérméken.

Az uniós szabályok értelmében az euróbankjegyek mindenhol egyformák, de az érmék hátoldalán szereplő mintázatról az adott ország maga dönthet. A Horvát Nemzeti Bank emiatt egy internetes szavazást indított, mely segít eldönteni a „nagy“ kérdést.

Az internetezők az euro.hr oldalon öt motívum közül választhattak, melyeket egyenként értékelhettek, de ha úgy gondolták, akár ők maguk is ajánlhattak valamit. A választható minták között szerepelt a horvát címerből ismert négyzetrács, az ország földrajzi térképe, a nyest, mely az eddig használatos kúnának állítana emléket (a kuna nyestet jelent), Dubrovnik látképe, valamint a legrégebbi horvát nyelvemlék, a glagolita írással készült Baščanska ploča. Az internetes szavazás győztes motívuma alapján alkotják majd meg az érmére kerülő jelet.

- Reklám -

A szavazáson résztvevők többsége úgy döntött, hogy nem az előre meghatározott motívumok egyikét szeretnék a horvát eurón, helyettük inkább a világhírű horvátországi szerb feltaláló, Nikola Tesla arcképét tennék az apró euróra. Ezt a javaslatot a kormány is elfogadta. A leendő horvát 2 euróson a sakktábla lesz a fej, Horvátország térképe pedig az írás, a kuna, vagyis a nyest az 1 euróson kap helyet, Tesla pedig az 50, 20 és 10 eurócentesre kerül. Az 5, 2 és 1 eurócentes érmén pedig a glagolita írással megjelenített HR betűk lesznek.

A teslás ötlet éles reakciókat váltott ki a szomszédos Szerbiában. A Szerb Nemzeti Bank vezetői  kijelentették, hogy amennyiben Horvátország tényleg Teslát helyezi új érméire, akkor az Európai Bizottsághoz fordulnak.