Megújulnak a horvátországi magyarság által használt közösségi épületek

0
195

A nyár az infrastrukturális megújulásról szól a horvátországi magyarok körében. A HMDK jóvoltából szinte nincs olyan magyarlakta település az országban, ahol ne folynának munkálatok a közösségek által használt egyházi, kulturális vagy oktatási épületeken.

Az utolsó simításokat végzik

Kórógy

A kórógyi kultúrotthon udvara

A HMDK nemrégiben tartós használati jogot kapott a kórógyi kultúrotthon felett, aminek köszönhetően megkezdődött a sokat „látott” épület teljes körű felújítása. Először a külső részét újították föl teljes egészében, majd pedig a belső tereket és az udvart. Jelenleg már az utolsó simításokat végzik, az épület átadására augusztus 20-án kerül majd sor.

Eszék

Az eszéki magyar iskolaközpont diákotthona

A kórógyi kultúrotthonnal egy időben készül el a Horvátországi Magyar Oktatási és Művelődési Központ eszéki diákotthona is, ahol az elektromos hálózat beszerelését végzik jelenleg. Az 50 férőhelyes, impozáns, korszerű épületet kevesebb mint egy év alatt sikerült felépíteni, a munkálatok befejezése után már csak a berendezés beszerzése marad hátra, melynek értéke 1,6 millió kúna. Az épület összértéke megközelíti a 11 millió kúnát.

Újbezdán

Az Újbezdán Kultúregyesület székháza

Az újbezdáni művelődési egyesület tavaly jutott székházhoz az Arany János utcában, a kultúrotthon közvetlen szomszédságában. A felújítási munkálatok az új székházon már tavaly megkezdődtek, és lépésről lépésre haladva lassan befejeződnek. A régi falusi házból kevesebb mint egy év alatt az újbezdáni művelődési egyesület igazi, korszerű és szép otthona lett.

Gőzerővel folyik a munka

Sepse

A sepsei HMDK székháza

Sepsén a falu egyik legszebb épületét vásárolta meg a HMDK két évvel ezelőtt. A monarchiabeli épület felújítása szinte azonnal megkezdődött a sepseiek nagy örömére. A házban kialakítottak egy nagytermet, ahol rendezvények tarthatók, és itt kerül sor a Sepsei Népdalkör próbáira is. A felújítási munkák idei fázisában az épület másik fele is megújul, ott raktárhelyiséget és egy teraszt alakítanak ki.

Csúza

A csúzai Kossuth Házban rendezvénytermet is kialakítanak

Csúzán a Kossuth Lajos utcában található a Kossuth Ház, mely a faluban működő egyesületek székhelye. Az 1888-ban épült, jó állapotban lévő, összkomfortos ingatlant idén márciusban vásárolta meg a HMDK. A hátsó részében található egykori istállóból most rendezvénytermet alakítanak ki. Az új terem kiválóan alkalmas lesz majd kisebb összejövetelek, próbák tartására, és minden bizonnyal a falu új közéleti központjává válik.

– Nagyon örülünk, hogy végre a csúzai szervezeteknek is van egy saját székházuk, ahol össze tudunk gyűlni. Az új teremben sok rendezvényt fogunk tartani, és fontos leszögezni, hogy nemcsak az egyesületek használhatják majd, hanem bárki a faluból – mondta Kozár József, a csúzai HMDK elnöke.

Kiskőszeg

A kiskőszegi HMDK székháza

A kiskőszegi HMDK 2002-ben az első Orbán-kormány támogatásával vásárolta meg az első horvátországi magyar házat. Az épületet az idők során a Bethlen Gábor Alap, valamint magánemberek támogatásával folyamatosan újítgatták, fejlesztették, és sikerült be is rendezniük. A házban ma már nagyterem és egy táncterem is van, melyek nagy részét önkéntes munkával alakították ki. Jankovics Róbert parlamenti képviselőnk és a HMDK támogatásával most egy átfogó felújításon esett át a Magyar Ház, új csempéket raktak le, kialakítottak egy összekötő folyosót a termek közt, és egy vendégszobát is építettek.

Ezzel egy időben a HMDK jóvoltából a helyi tűzoltóotthonon is folynak a munkálatok, melynek belső terei nyernek új külsőt.

– Sokat dolgoztunk azért, hogy ez a ház épüljön és szépüljön, hiszen ez a kiskőszegiek otthona is. Ahogy eddig, úgy a jövőben is számos rendezvényt tervezünk majd a házba – mondta Sipos Krisztina, a kiskőszegi HMDK-szervezet titkára, aki ezúton is szeretne köszönetet mondani mindazoknak, akik valamilyen módon hozzájárultak az épület felújításához.

Várdaróc

A várdaróci tájház udvara

Várdarócon az egykori iskola és tanítólakás épületét 2011-ben 30 éves használatra megkapta a HMDK. A rossz állapotban lévő épület felújítása az utolsó pillanatban kezdődött meg. A magyar kormány támogatásából helyreállított épületben a helyiek egy tájházat alakítottak ki, melynek most az udvarát teszik rendbe. Ezt követően a tervek szerint a még üresen álló két tanári szoba felújításán lesz a sor, melyekben az egykori pedagógusoknak állítanak emléket.

– Ez a tájház a település múltjának hivatott emléket állítani. Fontosnak tartjuk, hogy a fiatalabb generációkhoz tartozók is megismerjék, milyen volt itt az élet egykoron. Nagyon örülünk, hogy végre az udvarunk is megújul – mondta Micheli Zsolt, a HMDK várdaróci alapszervezetének elnöke, aki hozzátette, hogy a jövőben több rendezvényt is terveznek ott tartani.

Brekinska

A brekinskai kultúrotthon

A Lipikhez tartozó Brekinska településen Jankovics Róbert közbenjárására a horvát földművelési minisztérium támogatásával megújul a helyi magyarok által használt kultúrotthon. A teljes körű felújítás több mint 2 millió kúnába kerül, és a tervek szerint őszig elkészülnek vele.

Megújulnak iskoláink is

A szentlászlói általános iskola

A horvát energetikai hivatal támogatásával, Eszék-Baranya megye koordinálásával megkezdődött a szentlászlói és a várdaróci iskola teljes körű energetikai felújítása.

A várdaróci általános iskola

A program részeként új szigetelést és nyílászárókat kaptak tanintézményeink, ennek eredményeként nagymértékben csökkennek az épületek rezsi-, illetve fenntartási költségei.

Hamarosan megkezdődnek a munkák

Az új kopácsi óvoda látványterve

Nemsokára megkezdődhet az új kopácsi óvoda építése is. Az 5,4 millió kúna értékű beruházás 94%-át a horvát állam állja, a többit pedig a járás. Ezzel egy időben a várdaróci kultúrotthon energetikai felújítása is megkezdődik, itt már a kivitelező vállalattal a szerződést is aláírták.  A projekt értéke 1,2 millió kúna.

A várdaróci kultúrotthon