Megtartotta tavaszi kórustalálkozóját a Népkör

0
55

Az eszék-rétfalusi Népkör Magyar Kultúregyesület múlt szombaton tartotta 3. tavaszi kórustalálkozóját Tavaszi szél vizet áraszt címmel. A rendezvény célja most is az volt, hogy a Népkör kórusa viszonozza a meghívásokat – magyarországi és vajdasági énekkarokat fogadtak az eszéki magyar iskolaközpontban.

A Népkör Magyar Kultúregyesület 1946-ban alakult meg, azóta az eszéki magyarság egyik bástyája. Vegyes kart működtetnek, évente számos kultúrprogramot hoznak tető alá, bekapcsolódnak a város által szervezett rendezvényekbe. Tagjai rendszeresen összegyűlnek székhelyükön, hogy ápolják a magyar hagyományokat és kultúrát. Összejöveteleik egyik célja a közös társalgás.

Az egyesület vegyes kara évente több helyen szerepel Szlavónia-Baranya-szerte, Magyarországon és a Vajdaságban is. Hogy viszonozza a meghívásokat, ápolja a népdalkörökkel való kapcsolatokat, és alkalmat teremtsen tapasztalatcserére, kórustalálkozókat szervez. Szemesi Róbert, a Népkör titkára lapunknak elmondta, míg év végén, a Rétfaluban rendezett kórustalálkozóra baranyai és kelet-szlavóniai kórusokat hívnak, a tavaszi, regionális találkozón a magyarországi és vajdasági énekkaroknak adnak bemutatkozási lehetőséget.

– A kórustalálkozó célja mindenekelőtt a hagyományápolás, mellyel magyarságunk megmaradását szolgáljuk – tette hozzá.

Az idei regionális kórustalálkozóra múlt szombaton került sor. A műsor előtt a Népkör tagjai városnézést szerveztek vendégeiknek, voltak többek között az eszéki katedrálisban is, ahol a sárbogárdi kórus elénekelt egy templomi éneket. A műsorra ezúttal is az Eszéken működő Horvátországi Magyar Oktatási és Művelődési Központ aulájában került sor. A színpadon a Népkör vegyes kara mellett vendégfellépőként részt vettek  sárszentmihályi, pécsi és sárbogárdi énekkarok, a Vajdaságból pedig Palics és Kula kórusai. Többségében népdalokat, népdalfeldolgozásokat hallhatott a közönség. Az előadás a jelenlévő kórusok közös produkciójával zárult, együtt elénekelték a Tavaszi szél vizet áraszt című népdalt, amely a rendezvény mottója is egyben.

Az eseményen jelen volt Jankovics Róbert parlamenti képviselőnk és De Blasio Antonio eszéki magyar főkonzul is. Parlamenti képviselőnk, aki az elmúlt két évben folyamatosan támogatta az egyesületet, felszólalásában elmondta, a Népkör a jövőben is számíthat a segítségére.

Magdika Dániel, az egyesület vezetője lapunknak elmondta, idei kórustalálkozójukkal is elégedettek, hiszen elérték vele céljukat, ápolni tudták a kapcsolatokat a magyarországi és vajdasági kórusokkal, és mindenki jól érezte magát.

A rendezvényt a zágrábi Kisebbségi Tanács, valamint a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. támogatta.