„Megtaláltam a helyem a tudományos kutatás területén“

0
143

A vörösmarti György Tamara az eszéki J. J. Strossmayer Egyetem negyedéves biológia szakos hallgatója. Tanulmányai kezdete óta részt vesz az egyetemi kutatómunkában, s a diploma megszerzése után is a tudományos kutatás területén kamatoztatná tudását.

Tamarát már általános és középiskolai tanulmányai során is vonzották a természettudományi tárgyak, melyek közül leginkább a biológia iránt érdeklődött. Mindig szívesen időzött a természetben, ahol maga is megfigyelhette az órákon tanultakat, így könnyebben meg is jegyezte.

– Az érdeklődésem a biológia szak melletti döntés meghozatala előtt főleg az ökológia felé terelődött, amely az élőlények és a környezet kapcsolatait vizsgálja. Itt láttam, hogy a biológiai jelenségek magyarázatához szükséges a matematika, a fizika és más szakterületek ismerete is. Ez határozta meg elsősorban a biológia szak melletti döntésem, amit, visszatekintve az elmúlt egyetemi éveimre, csöppet sem bántam meg – nyilatkozta lapunknak Tamara, aki jelenleg az egyetem negyedéves, azaz a mesterképzés elsőéves hallgatója.

Kutatásvezetői pozíció

Az alapképzés első évében kapcsolódott be az egyetemen működő kvantitatív (kutatás, mely a mennyiségi kérdésekre keresi a választ) ökológiai részleg munkájába. Tavaly kutatásvezetői pozíciót töltött be egy általa javasolt projektben, melyet az egyetem támogatott.
– A kutatás célja vízibolhák mozgásdinamikájának észlelése és elemzése volt – mondta Tamara a projektről.

György Tamara

A kutatás eredményeit Rómában mutatta be tavaly májusban, egy toxikológiai kongresszuson, melyen számos érdeklődő kérdéseire válaszolt, és új kapcsolatokat is létesített külföldi kutatókkal. Ezen kívül részt vett a ResTox nevet viselő szenzor-rendszer megalkotásában, mely hasznosnak bizonyult a különböző állati és növényi szervezeteken végzett kísérletek alkalmával.

– A berendezést először a békalencséken végzett toxikológiai tesztek keretében alkalmaztuk – mondja Tamara, hozzátéve, hogy a kísérletek eredményeit tudományos publikációba foglalták, melyeket nemrég prezentált a belgiumi Gent városában megrendezett konferencián.

Gentben mutatta be a szenzor-rendszer prototípusát

A konferenciára olyan fiatal kutatók jelentkezhettek a világ bármely pontjáról, akik a környezetvédelem különböző területein tevékenykednek. A résztvevők bemutatták kutatásaik eredményeit, ezenkívül műhelyfoglalkozás és rövid tanfolyam is szerepelt a programban. A műhelyfoglalkozásokon idősebb kutatók, cégvezetők ismertették meg a fiatal kutatókat a környezetvédelem aktuális problematikájával.

– Bemutattam a szenzor-rendszer lehetőségeit a lebonyolított kísérletek eredményein keresztül, amit a részvevők érdeklődéssel és pozitívan fogadtak. A program ezenkívül egy műhelyfoglalkozást is magába foglalt, amelyen megismerkedtem egy új matematikai modellezési irányzat alapjaival, amely nagyon ígéretesnek tűnik számos ökotoxikológiai probléma megoldásában és értelmezésében. Hasznos és egyben üdítő élmény is volt számomra a konferencia. Új ötletekkel és ismeretségekkel tértem haza – mondta a vörösmarti biológushallgató. Hozzátette, Gent, a rendezvény helyszíne is lenyűgözte, mivel egy aránylag kis, nyugalmas, jól megőrzött, gyönyörű műemlék épületekkel rendelkező városról van szó.

Tanulmányai végeztével kutatómunkával foglalkozna

Még egy év van vissza tanulmányaiból, mely alatt el kell készülnie a mesterképzési szakdolgozatának, amelyet meg is kell védenie.

– A mesterképzés befejeztével következő célom a doktori fokozat megszerzése. Az egyetem befejezése után tudományos kutatással szeretnék foglalkozni, úgy gondolom, megtaláltam a helyem ezen a területen – mondta Tamara.

Hálás tanárának, Hackenberger Branimirnak, aki sokat segít neki, valamint családtagjainak, akik mellette állnak és támogatják céljai elérésében, az Eszéki Magyar Konzulátusnak a támogatásért és a HMDK-nak a Soós Kálmán Ösztöndíj megpályázásának a lehetőségéért.