Meghalt Lőcsei József

0
160

Április 19-én, 62 éves korában tragikus hirtelenséggel elhunyt Lőcsei József, a HMDK isztriai alapszervezetének elnöke.

Lőcsei József a vajdasági Versecen született 1959. december 5-én. Isztriába a pedagógiai főiskola elvégzése után, a ’80-as évek közepén költözött feleségével. A Pulától 85 kilométerre fekvő Umag városában telepedtek le, ahol József először alsósokat tanított, majd később informatikusként helyezkedett el az adóhivatalban.

- Reklám -

A kezdetektől fogva tagja volt az 1996-ban alakult HMDK isztriai alapszervezetének, és aktívan kivette a részét a munkából. A szervezet megalakuláskor alelnöknek választották, és majdnem 12 évig ő töltötte be az elnöki tisztséget.

Szoros együttműködésben az anyaországi, valamint a horvátországi magyar intézményekkel, az elmúlt évek során az Isztria megyében élő magyarság meghatározó személyiségévé vált.

Az önálló Horvátországban még soha olyan sok magyar jellegű program nem volt Isztria megyében, mint az ő elnöksége alatti években: József kezdeményezője és főszervezője olyan jelentős programoknak, eseményeknek, mint amilyen például az Isztria megyei magyar hét, a pólai/pulai tengerésztemetőben nyugvó magyar tengerészekre való emlékezés stb. A magyar kormány által ott állított emléktábla ügyében nyújtott hathatós segítsége és közbenjárása is elismerésre méltó.

Munkája elismeréseként, a HMDK javaslatára 2018-ban Külhoni Magyarságért Díjban részesült, a díjat Semjén Zsolt magyar miniszterelnök-helyettes és Potápi Árpád János, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára adta át neki.

Nemcsak a saját közösségének az elismerését és megbecsülését, hanem a multietnikus Isztria megyében többségi nemzetként élő népekét (horvát, olasz) is kiérdemelte, rá mindenki megbízható partnerként tekintett. Ezzel a magyarság tekintélyét erősítette.

Halálával a horvátországi magyarságot pótolhatatlan veszteség érte.