Megalakulásának 85. évfordulóját ünnepelte a zágrábi Ady Endre Magyar Kultúrkör

0
837

A zágrábi Ady Endre Magyar Kultúrkör, a horvátországi magyarság egyik legrégebben működő művelődési egyesülete a hétvégén ünnepelte megalakulásának 85. évfordulóját.

A zágrábi Ady Endre Magyar Kultúrkört 1932-ben alapították Zágrábban élő magyarok, valamint a fővárosban tanuló vajdasági és horvátországi magyar egyetemisták. Az Ady-kör a 60-as és a 70-es években élte fénykorát, amikor évente ötven egyetemista is érkezett a horvát fővárosba a Vajdaságból és Szlavónia-Baranyából. Ranogajec-Komor Mária, a szervezet elnöke elmondta, hogy ezeknek az egyetemistáknak második otthona volt az egyesület, amelynek legfőbb feladata a magyar kultúra és a hagyományok ápolása.

Az Ady-körnek jelenleg 301 tagja van, akik érdeklődésüknek megfelelően részt vehetnek a színjátszó, a zenei és az asztalitenisz szakcsoportokban, valamint a vegyes kar munkájában – mondta az elnök, majd hozzáfűzte, hogy számos kiállítást és a körtagok számára ingyenes magyar műhelyt is szerveznek. Az egyesületben rendszeresen megemlékeznek a magyar nemzeti ünnepekről, irodalmi és kultúresteket, valamint hagyományápoló rendezvényeket is tartanak.

Az Ady-kör együttműködik más horvátországi és magyarországi szervezetekkel, így a Zágrábban működő Városi Magyar Kisebbségi Tanáccsal, a Horvátországi Magyar Tudományos és Művészeti Társasággal, a Zrínyi Miklós Cserkészcsapattal, a Potočnica óvodával, az Ivan Gundulić kétnyelvű általános iskolával, a Zágrábi Magyar Intézettel és a hungarológiai tanszékkel is.

„Nagy hangsúlyt fektetünk az utánpótlásra, ezért jó kapcsolatot ápolunk a zágrábi kétnyelvű óvodával és általános iskolával, valamint a hungarológiai tanszékkel” – magyarázta az Ady-kör elnöke. Zágráb egyetlen magyar óvodai csoportja 1994-ben kezdte meg működését, és az elmúlt két évtizedben több mint háromszáz gyerek járt a magyar csoportba. Az általános iskolában negyedik osztályig két nyelven tanulhatnak a diákok, ötödik osztálytól pedig anyanyelvápoló órákon vehetnek részt. Évente a város egész területéről 8-18 kisdiák jár a két tannyelvű iskolába. A hungarológiai tanszéket az 1993-1994-es tanévben alapították, a zágrábi egyetem bölcsésztudományi karán belül működik. A tanszékről több fiatal is bekapcsolódott az egyesület munkájába.

Az évfordulós eseményt múlt pénteken este könyvbemutatóval és az egyesület életét illusztráló fotókiállítással nyitották meg. Szombaton alkalmi műsorral ünnepeltek a városi színházban. Vasárnap pedig magyar szentmisét tartottak a horvát parlament mellett álló Szent Márk-templomban.

Minden olyan személynek, szervezetnek köszönetet mondtak, akik/amelyek az elmúlt időszakban segítették munkájukat

Az évfordulós esemény programjain részt vett többek között Magyar József zágrábi magyar nagykövet, Pirityiné Szabó Judit, a Nemzetpolitikai Államtitkárság főosztályvezetője,  Jankovics Róbert parlamenti képviselő, valamint a magyar-horvát kisebbségi vegyes bizottság társelnökei Kalmár Ferenc és Zvonko Milas is.

Zágrábban a 2011-es népszámlálási adatok szerint közel 1200 magyar él. A kis lélekszámú magyarság ennek ellenére évtizedek óta aktív résztvevője a város szellemi és kulturális életének. (mti/mt)