Másodszor találkoztak magyar tamburazenekarok Újbezdánban

297

Az Újbezdán Kultúr- és Művészeti Egyesület a Kubikos Zenekarral karöltve másodszor szervezett találkozót magyar tamburazenekaroknak, melyre a helyi kultúrotthonban került sor. A rendezvényen magyarországi és vajdasági zenekarok is felléptek, a műsor sikeréhez a helyi népdalkör és színjátszó csoport is hozzájárult.

Az újbezdáni Kubikos Zenekar már több éve szólaltat meg magyar dallamokat tamburán. Csak kevesen tudják, hogy ez a szláv zenéhez kapcsolt hangszer a délvidéki magyarság egyik legfőbb zeneszerszáma volt egykoron. A Drávaszögben már csak ők ápolják a magyar tamburazenei hagyományt. A hétvégi rendezvény ötletgazdái is ők voltak.

Kubikos Zenekar

A találkozó elején Boczán Béla magyarországi hangszerkészítő a tambura eredetét ismertette a résztvevőkkel. Elmondása szerint a magyar tambura nem a török hangszerből, mint ahogy ezt sokáig gondoltuk, hanem az úgynevezett teknőctamburából fejlődött ki.

Boczán Béla

Az előadást követően a házigazda Kubikos Zenekar és a Szivárvány Népdalkör lépett színpadra, majd a bajai Danubia együttes és a csantavéri Medikus tamburazenekar tagjai csaptak a húrok közé.

Szivárvány Népdalkör

A tamburazenészek után a helybéli Komikus Színjátszó Csoport tagjai szórakoztatták a közönséget.

A rendezvényt a vajdasági Keviről érkező Móra István Művelődési Egyesület Jó barátok elnevezésű tamburazenekarának produkciója zárta, akik már nem először jártak Újbezdánban. Természetesen a hivatalos rész után sem hallgattak el a hangszerek, a rendezvényt éjszakába nyúló nótázgatás követte.

– Úgy tapasztaljuk, hogy még mindig nincs eléggé a köztudatban az, hogy a tambura egy régi magyar hangszer. Ezzel a rendezvénnyel is többek közt az a célunk, hogy népszerűsítsük a magyar tamburazenét, hiszen ez népi hagyományaink és kultúránk része – mondta Nagy Róbert, a Kubikos Zenekar tagja.

A rendezvényt a zágrábi Kisebbségi Tanács támogatta.