Maradnak a korlátozó intézkedések

0
11
24.11.2020., Zagreb - Dok cijela Hrvatska sa zebnjom iscekuje nove mjere Kriznog stozera kojima bi se trebala obuzdati epidemija konornavirusa, posebno su zabirnuti ugostitelji koji se pitaju da li ce im biti omogucen nastavak rada. Da li ce kafici biti zatvoreni za vecinu gradjana je pitanje gdje ce popiti kavu, dok je za ugostitelje to pitanje prezivljavanja do kraja pandemije. Photo: Patrik Macek/PIXSELL

Január 31-ig maradnak a korlátozó intézkedések. Vagyis továbbra sem nyithatnak ki a kávézók, az éttermek, az edzőtermek és a sportközpontok, az üzleteknek és a szállodáknak is korlátozniuk kellett a tevékenységüket, valamint a rendezvényeken részt vevők maximális létszáma továbbra is 25 fő. Ezek a rendelkezések január 10-én jártak volna le, így a hónap végéig meghosszabbították őket. Az iskolákban január 18-án kezdődik a második félév, az iskolapadokba viszont csak az általános iskolák alsó tagozatos osztályaiba járó és az érettségi előtt álló diákok térhetnek vissza. A felső tagozatosok és a többi középiskolai tanuló számára online oktatást rendeltek el.

Vili Beroš egészségügyi miniszter elmondta: pozitív járványügyi trendeket jegyeznek, és a kórházi kezelésre szoruló betegek száma is csökken. Az egészségügyi rendszerre nehezedő nyomás így fokozatosan enyhül. Kiemelte: az alacsony számok az állampolgárok felelősségteljes viselkedésének, és a járvány megfékezésére hozott korlátozásoknak tudhatók be. A tárcavezető szerint a javuló tendenciák ellenére nem szabad lazítani. Felhívta ezzel összefüggésben a figyelmet arra, hogy több nyugat európai ország az év végi ünnepek óta a járvány harmadik hullámával küzd.

- Reklám -