Már a pályázók számláján van az óvodaidíj-támogatás első részlete

38

A Horvátországi Magyar Pedagógusok Fórumának (HMPF) irodavezetője, Pálinkás Krisztián lapunkat tájékoztatva elmondta, az óvodaidíj-támogatás első részletét március 10-én utalták át.

A magyar Nemzetpolitikai Államtitkárság 2016-ban indította nagyszabású Kárpát-medencei óvodafejlesztési programját, melynek horvátországi szakmai partnere a HMPF, az óvodai díj támogatása a szóban forgó program része. Pálinkás Krisztián, a HMPF irodavezetője lapunkat tájékoztatva elmondta, hogy a pályázatra február 22-ig lehetett jelentkezni. Az óvodai díj résztámogatására azok a szülők jogosultak, akiknek gyermeke magyar nyelvű óvodai nevelési programban vesz részt, és igényelte a támogatást.

– Az előző évekhez viszonyítva történt némi változás. Ebben a tanévben két részletben történik az utalás. Az első részlet utalására (a 2022. év szeptemberétől a 2023. év januárjáig terjedő időszakra) március 10-én került sor. Itt havi bruttó 35 euró összegről van szó, így az a pályázó, aki mind az öt hónapban járt óvodába, bruttó 175 euró támogatásban részesül. Azért hangsúlyozom, hogy bruttó összegről van szó, mert idéntől a gyermekek/szülők azt az összeget kapják kézhez, ami a 20 százalékos adó és a lakóhelyhez kötődő helyi adó levonása után marad – mondta Pálinkás Krisztián, aki hozzátette, kéri a szülőket, ellenőrizzék, hogy megérkezett-e a támogatás, ha ez nem történt meg, azt jelezzék a 031 275 480-as telefonszámon vagy a pedagogus-forum@os.t-com.hr e-mail-címen.