Máig nem mondtak le az emléktábla-állításról

550
08-szent-margit-2

Több éve celebrálnak misét Szent Margit napján Splitben a HMDK Split-dalmát megyei egyesületének és a spliti magyar tiszteletbeli konzulnak köszönhetően. A két évtizeddel ezelőtti elhatározásukról sem mondanak le, és ma is azon dolgoznak, hogy a 16 éve egy szobában porosodó Szent Margit-emléktábla egyszer fölkerüljön Klissza várára.

Január 18-án Árpád-házi Szent Margitról emlékezik meg a római katolikus egyház. Árpád-házi Szent Margit (Klissza, 1242. január 27. – Margitsziget, 1270. január 18.) a második honalapító IV. Béla magyar király és Laszkarisz Mária bizánci hercegnő lánya volt.

Margit a tatárjárás idején fogant. A királyi párnak Dalmácia felé kellett menekülnie, s végső kétségbeesésükben Isten segítségét kérték, cserébe születendő gyermeküket neki ajánlották. Margit ennek megfelelően hároméves korában a veszprémi domonkos apácákhoz került, és ott gondos nevelésben részesült. Később a Nyulak-szigetén lévő zárdába került át, amelyet apja építtetett. Itt került sor Margit fogadalomtételére 1254-ben.

 

08-szent-margit-3

 

Árpád-házi Szent Margitra emlékeznek minden évben halálának évvfordulóján a spliti magyarok is. A HMDK Split-dalmát megyei egyesülete és a spliti tiszteletbeli konzul kezdeményezték a szentmise megtartását, majd egy emléktábla-állítás ötlete is felvetődött. A tábla elkészült, de a klisszai várfal helyett máig a spliti magyar egyesület székhelyén porosodik. Az egyesület tagjai minden követ megmozgattak, de máig nem sikerült elérniük, hogy a tábla méltó helyre kerüljön, és hogy végre két nyelven is olvasható legyen, hogy ott született Árpád-házi Szent Margit.

{fcomments}