Magyarországi kapcsolataikat ápolták a hétvégén a kiskőszegiek

0
143

A HMDK kiskőszegi alapszervezete múlt szombaton és vasárnap két helyre látogatott el: magyarországi testvértelepülésére, Fülöpházára, ahol falunapot rendeztek, illetve az észak-alföldi Tiszakürtre, ahol először tartottak borversenyt.

Kiskőszeg és a Bács-Kiskun megyei Fülöpháza már hosszú ideje testvértelepülési kapcsolatban állnak. Fülöpházán múlt szombaton tartottak falunapot, melyen a HMDK kiskőszegi alapszervezete is részt vett – Virág Tibor, az egyesület elnöke és több vezetőségi tag -, valamint tánccsoportjaik (Kisasszonyok és Legények, Liliom ifjúsági néptánccsoport), amelyek felléptek az esemény kultúrműsorában. Színes program jellemezte a falunapot, gyermekműsor, játszóház, koncert és utcabál is a részét képezte, így minden korosztály jól érezhette magát az eseményen.

Fülöpháza után Tiszakürt felé vették az irányt a kiskőszegiek, a Kürt nevű települések találkozójára.

– Tavaly kaptunk felkérést Tiszakürt részéről, hogy képviseljük településünket és magyarságunkat az idei Kürtök fesztiválján. Egyesületünk, elnökségünk, illetve tánccsoportjaink örömmel tettek eleget a felkérésnek – nyilatkozta lapunknak Sipos Krisztina, a kiskőszegi HMDK-alapszervezet titkára.

Hozzátette, öröm és megtiszteltetés számukra, hogy régi és új ismerősöktől kapnak meghívást rendezvényekre, fontos számukra a kapcsolatok ápolása és megőrzése, a tapasztalatcsere, és jó érzés számukra, hogy otthon tudnak lenni az anyaországban is.

A Szolnokhoz közeli településen első alkalommal borversenyt is rendeztek, melynek magyarországi borászokon kívül erdélyi és horvátországi résztvevői is voltak. A csúzai Pinkert pincészet hatfajta borral nevezett be a versenyre, a vörös cuvée „nagyarany” minősítést kapott, de a többit is arany, illetve ezüst minősítésben részesítették. Kubik Endre, a gazdaság borásza borbírálóként is részt vett az eseményen.

A kiskőszegi tánccsoportok a tiszakürti rendezvényen is színpadra léptek, emellett megismerkedtek a helység nevezetességeivel is.