A magyarok jogvédelméről tanácskoztak

0
318

A magyarországi Kisebbségi Jogvédő Intézet múlt héten kétnapos konferenciát szervezett Budapesten Magyarok jogvédelme a Kárpát-medencében címmel. A tanácskozáson Matijević Olivér, a HMDK titkára is részt vett, aki a horvátországi magyarság jogi helyzetéről tájékoztatta a résztvevőket.

A Kisebbségi Jogvédő Intézet által szervezett konferencia a nemzeti kisebbségeket érintő jogi kérdésekkel kapcsolatos szakmai tapasztalatcsere és egyeztetés volt.

A kétnapos konferenciát Csóti György – volt zágrábi magyar nagykövet -, az intézet igazgatója nyitotta meg, majd pedig Potápi Árpád János nemzetpolitikáért felelős államtitkár köszöntötte a résztvevőket. A kétnapos értekezleten többek közt szó volt az Európai Nemzetiségek Föderatív Uniójának (FUEN) kezdeményezéséről, vagyis az úgynevezett Kisebbségvédelmi Csomagról, de az ukrán oktatási törvény és Katalónia függetlenségi törekvése is szóba került. A konferenciára minden régióból érkeztek résztvevők, akik az aktuális problémákról, valamint az elmúlt évben történt változásokról számoltak be.

Csóti György a katalán kérdésre és a Székelyföld helyzetére tért ki részletesebben. Ezzel kapcsolatban megjegyezte, hogy nem szabad párhuzamot vonni Katalónia és Székelyföld között, ugyanis két, egymástól teljesen eltérő helyzetről van szó. Az elmúlt 25 évre visszatekintve azt mondta, hogy megoldást „csak drasztikus úton lehet elérni”, ezzel Koszovó esetére utalt.

Potápi Árpád János nemzetpolitikáért felelős államtitkár a magyar nemzetpolitika időszerű kérdéseit elemezte. Kiemelte, hogy a nemzetpolitikára fordított támogatások 2009 óta megtízszereződtek, és tájékoztatta a jelenlévőket, hogy a támogatások a közeljövőben is emelkedni fognak.

Matijević Olivér

A konferencia második napján Matijević Olivér, a HMDK titkára is felszólalt, aki a szervezet jogvédelmi tevékenységéről mondott néhány szót. Vázolta a civil szervezetek működésének törvényi feltételeit. Szólt a magyar nyelvhasználat lehetőségeiről, és kitért Kengyia kérdésére is. Elmondta, hogy a HMDK az egyszerűsített honosítási eljárás kezdetétől a magyar kormány partnere, és azóta is nagymértékű segítséget nyújt az eljáráshoz kapcsolódó kérelmek hatékony és zökkenőmentes ügyintézésében.