„Magyarba és Horvátba is vannak érdekeink”

186

Mondta Kel József a múlt héten nyilvánosságra került hangfelvétel tanúsága szerint. Sokan nem értették, miért volt annyira fontos Kelnek és Juhásznak a koordináció, hogy akár „meghálálni” is készek lettek volna Szőlősinek, ha átáll az ő oldalukra, és velük alakítja meg.

Mint tudjuk, 12 megyei kisebbségi tanács (önkormányzat), illetve megyei kisebbségi képviselő alakíthatta volna akkor meg az országos koordinációt. Mivel demokráciában Kel szerint a hét több, mint a hat (nem tudom, hogy  a diktatúrákban ez hogy van?), Szőlősi kellett volna nekik hetediknek, hogy aztán leváltsák a már megválasztott zágrábi Szekeres Pétert és Andócsi Jánost, majd ugyanazzal a lendülettel megválasszák helyettük Kel Józsefet elnöknek.

Ez bizonyára presztízskérdés is volt számukra, hisz éveken keresztül frusztrálhatta őket, hogy soha egyetlen választást sem tudtak megnyerni, ezért bármilyen eszközt készek voltak bevetni, csakhogy a győzelem látszatát keltsék.

A másik fontos, az említettnél is fontosabb szempont lehetett számukra a Corvinus Zrt. megtartása, amin keresztül a magyarországi pénzek „csordogáltak”  a számláikra.

A napvilágra került hangfelvételnek köszönhetően még világosabb,  hogy a MESZ mire költötte, illetve akarta költeni a horvátországi közpénzeket: bázisokra, azaz szavazóbázisok kiépítésére. De mire költötte a magyar adófizetők pénzét?

Bizonyára emlékeznek rá, tavaly nyáron az is kiderült, hogy a Corvinus Támogatásközvetítő Zrt. több százezer kúnával támogatta a MESZ-hez közelálló horvátországi gazdálkodókat, vállalkozókat az elmúlt öt évben. Tették ezt esetünkben a Horvátországi Magyar Kisebbségi Tanácsok Országos Koordinációján keresztül, amit a hangfelvételen is emlegetnek, és amit egyesületként jegyeztek be, mert a valódit  többség híján nem tudták megalakítani. Támogattak itt szoláriumvásárlást, pizzéria felszerelésének a beszerzését, a Kel vezette kultúregyesület turisztikai hagyományőrző rendezvényét, de maga a koordináció is több millió forintos, vagyis több százezer kúna támogatásban részesült: működési költségre és egy gazdasági hírlapra is kaptak támogatást, amellyel mellékletként a Magyar Naplóban lehetett találkozni hónapokon keresztül, ami annyiból állt, hogy horvát nyelven írt gazdasági cikkeket fordítottak le rossz magyarsággal. Erre csak 2010-ben 9 millió forintot kaptak. Ennek a koordinációnak Kel József volt az elnöke.

Hogy a horvátországi magyar „őszödi beszéd” napvilágra kerülése miatt ki viszi el a balhét?  Nem tudni! Hogy újból Kelt áldozzák-e fel? Hát…

A kérdés most inkább az, hogy a MESZ jelöltjei most is megkapják-e  szervezeteik és holdudvaruk feltétel nélküli támogatását. Egy ilyen botrány után minimum bocsánatot kellene kérniük az emberektől, valamint Juhásznak és Sójának is vissza kellene lépnie a jelöléstől.

Mert ez a demokrácia, nem pedig az, hogy a hét több, mint a hat.