A magyar retró zenét népszerűsítenék

0
1094
Varga József, Varga Tímea és Tóbiás Sándor

A Kopácsi Alkalmi Zenekar (KAZ) mostantól egy kibővített repertoárral áll majd színpadra a bálokban, bulikon vagy bármilyen más rendezvényen. Műsorkészletük csárdást, tánczenéket és slágereket is tartalmaz, de a fő irányvonaluk a magyar retró zene, melyet még jobban megkedveltetnének az emberekkel.

A kopácsi Arany János Kultúregyesület keretében működő alkalmi zenekar már több mint egy évtizede játszik bálok, ünnepi műsorok alkalmával.

Megalakulását az Alfalusi Vegyes Kar vezetőjének, O. Kettős Zsuzsanna tanárnőnek köszönheti, aki még 2005-ben „találta ki”, hogy a március 15-i ünnepi műsort zenei kísérettel színesíthetnék.

Kopácson a rendszerváltás előtt volt már egy zenekar, melynek tagjai szinte gyerekként kezdtek ismerkedni a hangszerekkel, s a tanárnő arra biztatta őket, kezdjenek el ismét zenélni.

Ők lettek a KAZ első felállásának tagjai: Cickai Csaba basszusgitáros, Lakatos József dobos, Kristóf István billentyűs, Ognjenović Dániel szólógitáros volt, Varga Tímea pedig énekelt.

– Én szinte előbb énekeltem, mint beszéltem – mondja Tímea, aki az általános iskolában zenei tagozatra járt, énekelt templomi kórusban, Kopácsra költözve pedig az Alfalusi Vegyes Karhoz csatlakozott.

A KAZ eredetileg csak a március 15-ei rendezvényre állt össze, de a fellépés olyan jól sikerült, hogy úgy döntöttek, folytatják a közös munkát, és megpróbálják szebbé tenni minden ünnepünket. Innen származik a Kopácsi Alkalmi Zenekar névválasztás.

Később már nemcsak a nemzeti ünnepeken léptek föl, hanem szórakoztatni is kezdtek, és természetesen a saját maguk örömére is játszottak.

A zenekar felállása időközben változott. Új gitárosuk Tóbiás Sándor, szintetizátorosuk pedig Varga József lett.

– 2010-ben hárman maradtunk, így a zenei stíluson is változtatnunk kellett. Mivel két hangszer is kiesett, a dob és a basszusgitár, így a zenei alapot gépi technikával oldottuk meg – tudtuk meg Varga Józseftől, az együttes billentyűsétől.

Számos fellépés van a KAZ mögött

A több mint egy évtized alatt számos rendezvényen felléptek országszerte és külföldön is. Zenéltek Splitben, Zágrábban, nagy megtiszteltetés volt számukra, hogy felléphettek a zágrábi magyar nagykövetség október 23-ai rendezvényén.

Több alkalommal részt vettek a kórógyi zenésztalálkozón és a várdaróci népitánc-fesztiválon, de születésnapra is kaptak már meghívást.

2013-ban ott voltak az énekelt versek zentai fesztiválján, amelyre az Aphonia zenekar ajánlatára neveztek be. A részvétel feltétele volt, hogy műsorukon három megzenésített vers szerepeljen. Ebből egy kötelezően Harkai Vass Éva Ha voltam is című költeménye volt, rajta kívül két kopácsi népdalt adtak elő.

Tímea elmondta, a versmegzenésítésben kezdők voltak, de hatalmas élmény volt számukra, hogy kipróbálhatták magukat ebben is, ami megerősítette őket abban az elhatározásukban, hogy többfajta zenei műfajban is megállják a helyüket.

– Kevesen tudják, hogy saját dalaink is vannak. Ezekben a rock and roll és a báli zenék felé is közeledtünk, és kicsit mindannyian beletettük a tudásunkat – mondja a zenekar énekesnője, hozzátéve,  az időhiány gátolja őket abban, hogy színpadképessé tegyék saját szerzeményeiket. De ami késik, nem múlik.

Azt is elárulta, a zenélés ad lendületet az életének, úgy véli, az ember nem öregedhet meg, amíg zenél.

Ezzel mindannyian egyetértenek a zenekarban.

– Fiatalos lendülettel állunk a koncertekhez, és hajnalig nyomjuk, ha kell – mondta Tóbiás Sándor gitáros.

Idei terveik között egy retró est is szerepel

A KAZ kisebb szünet után ismét munkához látott, az elmúlt időszakban frissítette műsorkészletét, és egy tempósabb, kibővített repertoárt állított össze. Az ünnepi műsoroknak továbbra is szereplői lesznek, és fellépéseket is vállalnak.

Fő tervük a magyar retró zene újraélesztése és megkedveltetése az itteni emberekkel, emellett a közkedvelt és ismert slágereket, csárdásokat, tánczenéket is játsszák.

Amikor az idei tervekről kérdeztem, Tímea elmondta, az ősz folyamán szeretnének egy retró estet rendezni Kopácson, ahol a 60-as, 70-es, 80-as évek zenéit fogják majd játszani, de minden bizonnyal nem kell addig várnunk, hogy halljuk őket muzsikálni.