Magyar rendezvényt tartottak Gerbavácon

29

A Grubišno Polje-i Magyarok Közössége a hétvégén tartotta meg az Ősz Gerbavácon elnevezésű rendezvényét.

A Grubišno Polje-i Magyarok Közössége 15 éve működik Gerbavácon, saját székházuk is van. Az épületben egy néprajzi kiállítást rendeztek be, amely a vidéken élő magyarság tárgyi kultúráját hivatott bemutatni mintegy 1000 tárgyon keresztül. Az egyesület keretei között tánccsoport, énekkar és drámacsoport működik.

Az egyesület csoportjainak számos fellépése van, amelyeket az általuk szervezett rendezvényekre való visszahívással igyekeznek viszonozni. A hétvégén tartották meg hagyományos rendezvényüket Ősz Gerbavácon címmel, amelyre több környékbeli egyesületet is meghívtak, de vendégeik voltak a kiskőszegi HMDK Kisasszonyok és Legények tánccsoportja is.

Amellett, hogy a vendégelőadók fellépéseinek tapsolhatnak, a Grubišno Polje-i  magyar egyesület tagjainak sokat jelent ez a nap, ahol megmutathatják, mit tanultak az elmúlt évben. Egy nagyon szép és színes programban volt része a résztvevőknek ezúttal is.

Az eseményt megtisztelte jelenlétével Matoricz Balázs, a magyarországi Drávasztára polgármestere, Ronta Róbert, a Sellyei Horvát Nemzetiségi Önkormányzat elnöke és Jasminka Meheš Grubišno Polje város képviseletében.

A cikk az elektronikus média többféleségének és különbözőségének fejlesztéséről szóló Alap által került társfinanszírozásra.